Afspraken over inrichting thuiswerkplek blijven achter

Foto: Multiscope

Bij de meeste bedrijven zijn er geen duidelijke afspraken over de inrichting van de thuiswerkplek of over werktijden van het personeel. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Multiscope onder ruim 3000 werknemers in loondienst.

Bij slechts een kwart van de bedrijven zijn er daarover wel afspraken gemaakt.

Afspraken thuiswerken meestal ICT gerelateerd

Bij de meerderheid van de werkenden is er niets afgesproken met werkgevers over de thuiswerkplek (67%) of werktijden tijdens het thuiswerken (60%). Voor minder dan een kwart van de bedrijven zijn deze zaken voor het hele bedrijf vastgelegd. Dit staat in schril contrast met zaken als het gebruik van computersoftware (59%), personal computers (51%) en telefoongebruik (47%) of die vaak bedrijfsbreed zijn vastgelegd.
De meeste bedrijven maken afspraken over software, computer- of telefoongebruik. In mindere mate zijn er afspraken over werktijden of de inrichting van het thuiskantoor. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalige meting van Multiscope onder meer dan 3.000 Nederlanders in loondienst.

Bedrijfsgrootte beïnvloedt afspraken

De mate waarin afspraken worden gemaakt is afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Werktijden zijn relatief vaker vastgelegd door kleinere bedrijven, terwijl het gebruik van computers, telefoons en software veel vaker is vastgelegd bij de grotere bedrijven vanaf 100 werknemers. Afspraken met werknemers over de inrichting van de thuiswerkplek blijven achter. Weinig bedrijven, ongeacht de omvang, maken hier afspraken over.

Faciliteiten vaak goed beoordeeld

Een ruime meerderheid van de thuiswerkers vindt dat zij goede mogelijkheden hebben om thuis te kunnen werken. Bijna driekwart van (73%) van de thuiswerkers beoordeelt de eigen faciliteiten als (zeer) goed. Slechts 7% van de thuiswerkers vindt dat zij helemaal geen goede mogelijkheden hebben om thuis te werken.

Over Multiscope

Multiscope is een specialist in online marktonderzoek. We ondersteunen bedrijven en organisaties bij het nemen van de juiste beslissingen door middel van online panels, marktrapporten en innovatieve onderzoeksoplossingen. De resultaten in dit persbericht komen uit de Thuiswerk Monitor, een onderzoek naar de status, producten, oplossingen, tevredenheid en toekomst van het nieuwe werken. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met marktexpert Menno Nieuwhoff. In het onderzoek zijn 3.035 werkenden in loondienst ondervraagd. Voor vragen kun je contact opnemen met John Kivit via 06-55745256 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen