112

NL-Alert testbericht op maandag 4 december

Foto: NL-Alert

4 december 2023 rond 12.00 uur verzendt de overheid opnieuw het NL-Alert testbericht. Met het NL-Alert testbericht, dat je op je mobiele telefoon ontvangt, ervaar je hoe het is om een NL-Alert bij een noodsituatie te ontvangen.

Wanneer je deze ontvangt, hoef je niets te doen. Inmiddels ontvangen bijna alle Gelderlanders van twaalf jaar en ouder (92 procent) het NL-Alert testbericht.

Lees het bericht voor uitleg dat het een testbericht is

“NL-Alert 04-11-2023 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english”

NL-Alert op je mobiele telefoon

NL-Alert ontvang je op je mobiele telefoon. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer. Ontvang je een NL-Alert op je mobiel, dan hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht.

Over NL-Alert

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Denk aan een grote brand, rookwolk met giftige stoffen of terroristische aanslag. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en informeer anderen.

Let wel op bij oordopjes of koptelefoon

Ontvang je een NL-Alert? Het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt.
Lees het bericht en doe wat er staat. Ook als je nog niets merkt van de noodsituatie. Is er een brand en staat er in het NL-Alert dat je ramen en deuren gesloten moet houden? Dan is het belangrijk dit advies op te volgen. Want de rook van de brand kan bijvoorbeeld schadelijke stoffen verspreiden.

Altijd informeren

Informeer ook altijd anderen als je een NL-Alert ontvangt. Want het kan zijn dat iemand de noodmelding nog niet gezien heeft. Vermoed je dat iemand een NL-Alert niet ontvangen heeft? Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf Gelderlanders het dan vanzelfsprekend vindt om de ander te informeren.

Denk vooruit

In Nederland zijn we goed voorbereid op noodsituaties. Een NL-Alert testbericht helpt bij die voorbereiding. Toch is het goed om rekening te houden met een onverwachte dreiging. Een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte kan grote gevolgen hebben voor jou en de mensen om je heen. Daarom is het slim om je juist nu hierop voor te bereiden. Door met mensen om je heen te bespreken wat jullie samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is. En een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen