Ontwikkeling van windmolens bij de Pleij route

Foto: rijnenijsselenergie.nl

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) ontwikkelt samen met lokale partners windmolens ten noorden van de Pleij Route. Drie van de vier windmolens op Windpark Koningspleij zijn een burgerinitiatief. Dat betekent dat deze samen met inwoners uit Arnhem en omstreken gebouwd zullen worden.

Via het kopen van windaandelen kunnen inwoners mede-eigenaar worden van de windmolens. Op deze manier kan iedereen bijdragen aan schone, lokaal geproduceerde energie wat ook nog eens een mooi rendement oplevert.

Voorinschrijven op windaandelen

Inwoners van Arnhem en omstreken kunnen hun steun voor het windpark uitspreken via www.windparkkoningspleij.nl. Daarnaast kunnen zij via de website een voorinschrijving doen á 25 euro. Met een voorinschrijving verzeker jezelf van windaandelen als deze in het voorjaar van 2018 worden uitgegeven. Het rendement van de windaandelen wordt geschat op een gemiddelde van 6% over een looptijd van 20 jaar. Dat is flink meer dan sparen bij de bank.

Schoon en lokaal

Op dit moment is Nederland nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen voor energie. Die brandstoffen raken op en zijn erg vervuilend. Overschakelen naar duurzame, schone bronnen zoals windenergie is dus noodzakelijk. Gelukkig gaat de wind nooit op en waait het vaak flink in Nederland. Eén windmolen levert al snel genoeg energie op voor 2.000 huishoudens. Met de molens op Windpark Koningspleij kunnen maar liefst 8.000 huishoudens van schone energie worden voorzien.

De gemeente Arnhem heeft als streven om in 2020 14 % van de totale energiebehoefte lokaal en duurzaam op te wekken. De windmolens op Windpark Koningspleij leveren een essentiele bijdrage aan deze doelstelling. REIJE zorgt ervoor dat de stroom van de molens aan het net geleverd wordt en ten goede komt aan huishoudens in de regio.

Beslissing gemeenteraad

Naar verwachting wordt eind 2018 de eerste stroom aan het net geleverd. Voordat het zover is, moeten er nog een aantal procedures worden gevolgd. En daarbij is het voor de coöperatie belangrijk om op deze manier het draagvlak in de regio te laten zien. De gemeenteraad beslist waarschijnlijk in juli, of anders uiterlijk september of het park er gaat komen.

Organisatie

Rijn en IJssel Energiecoöperatie (REIJE) is binnen het project Windpark Koningspleij verantwoordelijk voor de uitgifte van de windaandelen en de levering van de stroom aan de regio. REIJE, de coöperatie van en voor burgers, maakt van duurzame energie een streekproduct uit de Rijn-en-IJssel-regio maken. REIJE werkt nauw samen met Pleij BV, de organisatie die zorg draagt voor de volledige technische realisatie en het beheer van het project. Raedthuys is verantwoordelijk voor de bouw van de vierde molen op Windpark Koningspleij die de stroom zal opwekken voor Industriepark Kleefse Waard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen