Film en gesprek in Lux Nijmegen rondom Coming out day

Foto:

Arthouse LUX organiseert op woensdag 13 oktober, in het kader van Coming Out Day, een Film & Gesprek rondom de film Cowboys in samenwerking met De Rollende Mina’s, GGD Gelderland Zuid & SchoolsOUT.

Tijdens dit programma staat het onderwerp ‘kunnen zijn wie je bent’ centraal.

De helft van de Nederlandse transgenders durft niet open te zijn naar collega’s over hun identiteit. Een kwart van de Nederlandse homoseksuele jongeren zit in de kast. Kortom: Heel veel mensen kunnen niet zijn wie ze zijn. het kader van Coming Out Day organiseert LUX daarom het programma Film & Gesprek: Cowboys, waarin het onderwerp ‘kunnen zijn wie je bent’ centraal staat.

In gesprek met de rollende Mina’s

Om 19.30 uur start het programma met de film Cowboys. Na de film gaat Suus te Braak met Simone Bauhuis van het Nijmeegs skatecollectief De Rollende Mina’s en het publiek in gesprek. De oprichtsters van dit skatecollectief zijn zichzelf door te skaten, maar voelen zich als vrouw lang niet altijd welkom op de skatebaan. Er is nog genoeg te bevechten op het gebied van heersende gendernormen en daaruit is dit collectief ontstaan; uit de noodzaak om de skatescene meer inclusief en divers te maken. Een sport beoefenen gaat met vallen en opstaan en al helemaal bij skateboarden. Voor vele is het een activiteit waardoor je jezelf kunt zijn en waar je je kunt ontwikkelen, maar wat als je je niet welkom of zelfs onveilig voelt? Tijdens dit gesprek wordt de urgentie van een veilige, verwelkomende sportomgeving besproken.

Over de film Cowboys

Coming Out DayDe 11-jarige Joe (Sasha Knight) is er in het Amerikaanse drama Cowboys glashelder over: hij is een jongen, hoezeer zijn moeder Sally (Jillian Bell) ook het tegendeel beweert. Joes vader Troy (Steve Zahn), die zelf worstelt met een bipolaire stoornis, staat ferm achter hem en besluit samen met Joe te kamperen, met als doel om te ontsnappen naar Canada. The True North, strong and free! Op hun eigen manier brengt de reis Troy en Joe dichter bij elkaar, en bij zichzelf. Maar detective Ann Dowd krijgt hoogte van een vader die zijn kind heeft ontvoerd en zit hen op de hielen…

Informatie & kaarten

Het Film & Gesprek: Cowboys vindt plaats op woensdag 13 oktober om 19.30 uur in LUX. Kaarten (regulier: € 10,00 / student&CJP: € 7,00) zijn te koop via: lux-nijmegen.nl/debat

Reacties

Cookieinstellingen