Cursus Film als Filosofie in Focus in maart

Foto: Focus Filmtheater

In maart verzorgen filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters voor de derde keer een vierdelige cursusreeks over de relatie tussen Film en Filosofie in Focus Filmtheater. Aan de hand van vier thema’s en veel prikkelende filmfragmenten uit de wereldcinema worden filosofische onderwerpen zicht- en voelbaar.

Bij elke cursusavond staat het plezier van het bewuste én filosofische filmkijken voorop.

Invalshoek

Film als (een nieuwe, andere vorm van) filosofie: dat is de invalshoek van de derde cursus die filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters dit voorjaar in Focus verzorgen omtrent de relatie tussen film en filosofie. Aan de hand van vier thema’s, en heel veel prikkelende en verrassende filmfragmenten uit de klassieke en hedendaagse wereldcinema, laten ze zien dat film je kan laten filosoferen, zoals dat met woorden onmogelijk is. Bij elk onderwerp staat het plezier van het actieve, bewuste én filosofische filmkijken voorop. De cursus valt ook te volgen voor wie de eerdere reeksen Film als filosofie heeft gemist. Voor deelname is geen enkele ervaring met filosofie vereist.

Abstracte onderwerpen worden zichtbaar én voelbaarFocus

Zelfs wanneer we geloven dat we bij een film met het verstand op nul kijken, trekken we voortdurend conclusies over wat we zien en horen en worden we constant aan het denken gezet. Als film ons aan het denken kan zetten, zou film dan niet ook een vorm van filosoferen kunnen zijn? Op papier al snel abstracte onderwerpen worden dankzij films zichtbaar én voelbaar. Film kan de toeschouwer laten filosoferen zoals dat met woorden onmogelijk is, en dat zelfs zonder expliciet terug te grijpen op filosofische teksten en stellingen.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vier woensdagavonden (vanaf 19.00 uur) in maart; elke avond heeft zijn eigen thema. De bijeenkomsten zijn los te bezoeken, maar ook als reeks. Wil je deelnemen aan de hele reeks dan is dat voordeliger. Zie onderaan deze pagina voor de aanmeldprocedure.

  • Cursusdagen: 8, 15, 22 en 29 maart
  • Aanvangstijd: 19.00 uur (tot ca 21.00 uur)
  • Aanmelden kan voor de gehele reeks (vier bijeenkomsten), maar de cursusavonden zijn ook los te bezoeken.
  • Tickets en meer info via www.focusarnhem.nl.
  • Focus Filmtheater | Audrey Hepburnplein 1 | 6811 EH Arnhem | 088 1900666 (maandag-vrijdag 9.00-16.00 uur en zaterdag,zondag 14.00-17.00) | [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen