Jan Terlouw Innovatieprijs uitgereikt tijdens festival The Future of Us

Foto: The Future of Us 2023

Op 28 september vond de vijfde editie van het informatieve festival The Future of Us plaats op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem. The Future of Us is hét jaarlijkse event in Oost-Nederland op het gebied van energietransitie, circulaire economie en innovatie en wordt georganiseerd door Kiemt en Industriepark Kleefse Waard.

Tijdens het event The Future of Us – Breaking Down Barriers op 28 september werden de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs bekendgemaakt (zie foto en hieronder).
Bezoekers uit binnen- en buitenland waren aanwezig om zich te laten inspireren op het thema ‘Breaking down Barriers’, hoe doorbreken we muren om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie te versnellen.

Duurzaamheid een hot topic

Meer dan ooit is duurzaamheid een hot topic. In de aanloop naar de verkiezingen maken diverse politieke partijen hun standpunten kenbaar. Op Industriepark Kleefse Waard gingen de bezoekers vol enthousiasme aan de slag om barrières te doorbreken voor een duurzame toekomst. Om de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie te laten slagen, moeten muren doorbroken worden, die nu de transities belemmeren; muren tussen sectoren, tussen plan en uitwerking, tussen landsgrenzen, en ook wet- en regelgeving.
Met inhoudelijke sessies, boeiende keynotes en een inspiratieplein, werden de aanwezigen uitgedaagd om te reflecteren en met elkaar in gesprek te gaan over ‘Breaking down Barriers’.

Teun van de Keuken en Rico Bakker maken tongen losThe Future of Us 2023

Presentator en journalist Teun van de Keuken gaf een lezing over zijn bijdrage aan duurzaamheid: “Mensen zeiden altijd, je bent geen journalist, maar een activist. Ik denk dat we beiden moeten zijn, als we de wereld willen veranderen”.
Rico Bakker ontving veel respons vanuit het publiek. De spreker liet samen met het publiek zien dat het moeilijk is van bepaalde gewoontes af te komen. Juist die gewoontes belemmeren creativiteit. “Het kan heel goed zijn om een beetje naïef te zijn en domme vragen te stellen,” aldus Bakker. “Zo wordt je creativiteit geprikkeld en kom je tot nieuwe inzichten.”

Circulair maken: het kan!

Tijden de reis door de wereld van de circulaire maakindustrie ging voorzitter Raymond Reesink met gedeputeerde Helga Witjes en experts uit de sector in gesprek over de muren die zij doorbraken om circulair te produceren.
Witjes: “Circulair ondernemen kan en laat geweldige resultaten zien”. Martinus Vossebeld, medeoprichter Pureps en Joorst Joost Borneman, medeoprichter van BambooLogic bewijzen dat. De grootste hobbel is volgens Harry van Bommel, lectoraat Circulaire Economie Hogeschool Saxion dat circulair maken vooral interdisciplinair aangepakt moet worden. Helga Witjes bevestigde: “Er zijn de nodige barrières te nemen. Die moeten we als ondernemers, onderwijs en overheid samen slechten.”

Arnhem: elektriciteit hoofdstad van Europa!

Arnhem heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid liet Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem, weten tijdens haar acte de présence. Zij gaf inzicht op haar plannen voor een duurzame groei in de stad en welke belemmeringen de stad moet overwinnen. Kundic: “De grootste uitdaging waar we tegen aan lopen is het tekort aan human capital. We hebben meer mensen nodig voor deze opgave”.
Dat werd onderbouwd in de sessie ‘Bruggen slaan tussen onderwijs en onderneming’. Uit het onderzoeksrapport Talentgap, waar Gloedcommunicatie bij betrokken was en de arbeidsmarktdata van Jobdigger, blijkt dat het aantal functies gerelateerd aan de energietransitie in de regio Arnhem-Nijmegen verdubbeld is. De vacatures specifiek gerelateerd aan EV laadpalen zijn zelfs met 500 procent toegenomen. Om aan die vraag te kunnen voldoen moeten onderwijs en ondernemingen nog meer samen werken.

Winnaar Jan Terlouw Innovatieprijs

The Future of Us 2023Tijdens het festival zijn ook de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs bekendgemaakt. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. De prestigieuze prijs, een cheque van €8.000,- is dit jaar toegekend aan Bondus voor hun innovatie ‘lab-on-a-chip.’ Bondus heeft een nieuwe techniek ontwikkeld voor de productie van medische zelftesten, ook wel lab-on-a-chip genoemd. Het verbinden van de kunststof onderdelen is een uitdaging. De unieke productietechnologie zorgt dat op een duurzame en nauwkeurige manier de onderdelen verbonden worden zonder daarbij de microstructuren te beschadigen.
Daarnaast biedt het Octrooicentrum van RVO de winnaar van de prijs een IP Smart Scan aan en ontvangt Bondus een promotievideo, en een jaar lang Kiemt participantschap en 45 dagen advies/ondersteuning door Kiemt. De duurzame award die Bondus uit handen van juryvoorzitter Harry Webers ontving, is gemaakt van BioPanel en is daarmee vrijwel volledig circulair. Sven Eijpe van Bondus: “Voor ons is het winnen van de Jan Terlouw Innovatieprijs een enorme boost om meer naar buiten te treden met onze innovatie. We nemen de tips van de jury ter harte en gaan groeistrategie en marketing inzetten met de hulp van Kiemt.”

Tweede en derde prijs

Naast Bondus vielen ook Pauline van Dongen en Dirk Jan van Dalfsen in de prijzen. Pauline ontving van de jury de 2e prijs voor SUNTEX. SUNTEX weeft dunne film organische zonnecellen (OPV) tot een structureel technisch textiel voor architecturale toepassingen. Pauline van Dongen: “We zijn blij met de erkenning en support om zo een nieuw toekomstbeeld voor de zonnetechnologie te kunnen creëren.
Dirk Jan van Dalfsen completeert het podium. Hij ontving de 3e prijs voor hun innovatie Wolterra. Wolterra verwerkt schapenwol als kostenpost tot een waardevolle circulaire grondstof. Dirk Jan van Dalfsen: “We zijn erg blij met deze prijs en de erkenning die daarbij komt kijken. We deze hulp gaan we nu eerst productielijn op orde hebben en onderzoek doen. Daarna willen we Wolterra lokaal onder de aandacht brengen.”

Initiatiefnemers Kiemt en IPKWThe Future of Us 2023

The Future of Us wordt georganiseerd door Kiemt en Industriepark Kleefse Waard.
Kiemt is een publiek-private netwerkorganisatie, die gericht is op het versnellen van de energietransitie en de transitie naar een circulaire economie in Oost-Nederland. Dit doet zij door het vinden van technische-, sociale-, keten- en systeeminnovaties en deze te verbinden aan partners, kennis of geld en hierover te vertellen. Kiemt is actief in de vroege fase van innovaties waar nog sprake is van marktfalen en er nog geen financiële winst te behalen is.
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een 90 hectare grote werklocatie die duurzame energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Samen met de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan de cleantech campus van de toekomst in Arnhem. Het is de ambitie van IPKW om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen