Expositie ‘Oog in Oog’ bij muZIEum in Nijmegen

Foto: Elke Nissen

Half juni opende de expositie ‘Oog in Oog’ bij muZIEum. Deze expositie bestaat uit een portretserie gemaakt door oncologisch oogarts en fotograaf Marina Marinkovic.

‘Oog in Oog’ is vanaf nu tot en met zondag 3 november te zien in muZIEum in Nijmegen.

Enucleaties

Regelmatig voert Marina operaties uit waarbij ze een ziek oog verwijdert. Voor deze portretserie bezocht Marina mensen die een oog verloren hebben en een oogprothese dragen in hun eigen omgeving.
Al sinds 2006 voert Marina Marinkovic enucleaties uit: operaties waarbij een oog wordt verwijderd. Bij het contact met de patiënten na zo’n operatie verbaast Marina zich vaak over de veerkracht van de patiënten. Tijdens de controles ziet zij hoe sterk en optimistisch deze mensen vaak zijn, maar het contact op de polikliniek is maar kort. Ook de dynamiek tussen dokter en patiënt beïnvloedt daar de loop van het gesprek.

Portretserie

Voor deze portretserie zijn de rollen omgedraaid: Marina kwam bij de patiënt op bezoek. De serie is gemaakt om het zelfvertrouwen en eigenwaarde van de patiëntengroep te vergroten. Het is belangrijk om in gesprek te komen over de mogelijkheden als je een oogprothese hebt of krijgt. In samenwerking met vereniging OOG in OOG en muZIEum is deze portretreeks werkelijkheid geworden.

Praktische informatie

Het muZIEum is een museum in de Gelderse stad Nijmegen, dat bezoekers informeert over het leven met een visuele handicap. Het museum profileert zichzelf als het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. Via verschillende belevingen en activiteiten leren bezoekers over de leefwereld van blinden en slechtzienden. Meer informatie: Wikipedia.

  • Expositie: ‘Oog in Oog’ Laat je inspireren door de verhalen van tien individuen over het leven met een oogprothese. Want hoe is het om te kijken met een oog? ‘Oog in Oog’ is vanaf nu tot en met 3 november te zien in het muZIEum. Gesloten op 19 juli wegens de intocht van de Vierdaagse.
  • muZIEum is aan de Ziekerstraat 6B 6511 LH Nijmegen.
  • Bezoektijden: dinsdag tot en met zondag van 09.30 tot 17.00 uur.
  • Voor meer informatie over kosten entree en arrangementen, zie de website.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen