Deltavariant rukt op

Foto: Pixabay

De Deltavariant rukt op in Nederland. Deze besmettelijke variant van het coronaviruskrijgt deze zomer de overhand.

Vooral bij mensen die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Ook in onze regio is de Deltavariant aanwezig. Dat terwijl het land steeds verder open gaat.

Oorzaak Delta-besmettingen

Vier mensen namen de variant mee uit Spanje, waar ze op vakantie waren geweest. Van de rest van de Gelderse besmettingen is onbekend hoe ze zijn opgelopen.

Delta-besmettingen buiten Gelderland

De Delta-variant is al dominant in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Portugal hebben ze last van oplopende besmettingscijfers. In Nederland werd de zeer besmettelijke variant eerder deze maand al vastgesteld in Flevoland en regio IJsselland.

Bestrijding Delta-variant

De Delta-variant wordt gezien als besmettelijker dan andere varianten. In Portugal hebben ze nu gekozen voor een gedeeltelijke lockdown. Ook in Australiƫ zijn inmiddels Sydney, Perth, Darwin en Brisbane op slot.
Het is lastig goed in de gaten te houden hoe hard het gaat in Nederland, omdat testen op varianten veel tijd kost. Op het moment dat de cijfers bekend worden, zijn die mogelijk al achterhaald. Wel scheelt het dat veel mensen inmiddels gevaccineerd zijn. Dat maakt de groep waarin Delta zich kan verspreiden een stuk kleiner.

Houd je daarom aan de basisregels:

  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen
  • Bij positieve test blijft het hele gezin in quarantaine
  • Houd 1,5 meter afstand, of draag een mondkapje
  • Was je handen en hoest in je elleboog

Verder

Kom je terug van een reis? Bijvoorbeeld als eindexamenleerling uit Spanje of Portugal en/of ben je niet gevaccineerd? Laat je testen bij de GGD. Blijkt uit de test dat je besmet bent met het coronavirus, dan krijg je een telefoontje van de GGD. Samen kijken jullie naar je contacten zodat we de verspreiding snel kunnen voorkomen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen