WO II tragedie brengt mensen ook nu nog bij elkaar

Foto:

HUISSEN – De 2e oktober is al 70 jaar een beladen dag, want op die datum in 1944 brachten geallieerde vliegtuigen dood en verderf in het stadje Huissen. De bevrijding heeft zeker in de Overbetuwe een hoge tol geëist onder de burgerbevolking. De Stichting Huissen 700 had niet veel bedenktijd nodig om de ideeën van het Exoduscomité in het kader van 70 jaar na operatie Market Garden te integreren in een breder opgezette WO II herdenking.

De herdenkingsbijeenkomst trok veel belangstellenden. Onder begeleiding van een WO II brandweervoertuig, een jeep en de evacuatie uitbeeldingsgroep trokken ruim 150 mensen, de Gilden volgend, naar de locatie waar het markante WO II monument De Klok werd onthuld.
Video gemaakt door Gerard Nijhuis

Het monument is een walking along monument dat geflankeerd wordt door twee Tsjechische egels zoals die zoveel lagen op de Normandische stranden. Op ieder van de vier zijden staat informatie. Over D-Day, de mislukte operatie Market Garden, de oorlogshandelingen in Huissen en de historie van de oude oorlogsklok.

Burgemeester Schuurmans nam het monument in ontvangst namens de gemeenschap. Zij memoreerde treffend, evenals de sprekers van Stichting Huissen 700 en het Exoduscomité, dat 2 oktober ook voor Doornenburg een dramatische dag is. Het lijden in de verschillende kernen kan in de herdenking een sterk verbindend karakter krijgen. Samen herdenken en begrijpen.

Het monument staat naast de kerk in de Vicariestraat in Huissen en is dagelijks te bezoeken.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen