Strontroute naar een bruisende stad

Foto:

Zaterdagmiddag 25 oktober stroomt de achterzaal van café het Moment vol met certificaathouders voor de jaarlijkse bijeenkomst van Stichting Vrienden van Huissen. Informatie over de stand van zaken van het afgelopen jaar. De eerste keer in vier jaar dat ik, als certificaathouder, hierbij aanwezig kon zijn vanwege andere verplichtingen in de voorgaande jaren. Mijn verwachtingen werden meer dan overtroffen.

Vrienden van Huissen, een groep Huissenaren die opkomen voor Huissen en haar tradities en gebruiken. Voorzitter Frank Jeurissen gaf tijdens zijn presentatie de aanwezigen een prima inzicht in de reeds uitgevoerde plannen en de op dit moment onderhanden projecten, met name de oude Watertoren. Opvallend detail daarbij is de aangebrachte voorziening voor honden. Een voorbeeld van hoe het in heel Lingewaard geregeld zou moeten zijn. Dan weten we tenminste waar de hondenbelasting blijft!

Wat doet de Stichting zoal. Het jaarlijkse Vleiskeure is een traditie die nooit mag verdwijnen. De Watertoren wordt nog verder afgemaakt en een waterpomp uit 1925 is in revisie en doet het binnenkort gewoon weer. Wie kent de spreuken en gezegden niet op diverse plekken in het centrum. Het zijn er reeds 16. De muurschilderingen in het Nonnengas zijn ook een prachtig voorbeeld. Daarnaast ook de twee monumenten, de Verzonken Molen en de Witte Wieven, het vermelden waard als geslaagde projecten. Hoog op het verlanglijstje van deze groep enthousiaste Huissenaren staat een muziekpodium in het centrum van het stadje. Dat gaat er ook zeker komen.

Kortom een schitterend voorbeeld van vrijwilligers in actie. Gelukkig was wethouder Theo Janssen ook aanwezig en zal hij misschien wel even gedacht hebben aan al die vrijwilligers van de wijkplatforms en omroep Lingewaard Lokaal die zo zwaar onder druk staan door een veranderde visie van het College en de Raad. Burgerparticipatie genoemd in de volksmond!

Politiek is veel gebrom te horen vanuit de oppositie. Tijdens de laatste Politieke Avond probeerde directeur Dianne Weersink van de openbare bibliotheek Zuid Gelderland als inspreker een lans te breken om een bezuiniging van 100.000 euro terug te draaien. Het zou de fusieplannen met de bieb Lingewaard weleens in gevaar kunnen brengen. Komt de eventuele verhuizing van de bieb in Huissen naar het Stadhues dan ook in gevaar? Ieder jaar wordt dit weer uitgesteld. Per 1 maart 2015 is de volgende kans. Die zal wel niet benut worden en zijn we weer een jaar verder. Stel dat de bieb per 1 januari 2012 al verhuisd zou zijn. Zou de besparing in al die jaren dan niet hoger geweest zijn dan de voorgenomen bezuiniging van 100.000 euro?

Ja en dan een tweede knaller van de eerste orde tijdens die Politieke Avond. Lingewaard heeft er in één klap 150 km strontwegen erbij. Zo maar uit de hemel komen vallen. De administratie is zo goed bijgehouden dat we nu ineens 400 km in plaats van 250 km riolering hebben. Ja ja, het is echt waar! Een prachtig item voor het tv programma Kanniewaarzijn”.

Wat voor miskleunen staan ons nog meer te wachten? Ik kan mij voorstellen dat het onderhoud van het rioolnet wordt begroot per kilometer. Wethouder Theo Peren kon daar nog geen antwoord op geven. Heeft het wellicht iets te maken met de bezuiniging voor de bieb? Of misschien toch maar een adviesbureau inhuren om dit probleem op te lossen. Dit is immers een kwaliteit van de gemeente Lingewaard!

Geef mij dan maar liever die geweldige Stadsquiz van Huissen. Perfect georganiseerd door de Rotaryclub ArnhemZuid/Huissen. Vorige week vrijdag streden 51 teams in een geweldige sfeer van de 339 vragen. De gezelligheid op alle punten in Huissen was indrukwekkend. De fietsspeurtocht met lampen en meetlintjes een hoogtepunt. De oefening in de brandweerkazerne voor de teams een dolle boel. Deelnemen was belangrijker dan winnen!

En dan gisteravond de viering in de Buitenpoort van de uitslag. Weer gezelligheid en enthousiasme ten top. En druk dat het was! En dan ook nog eens 5.000 euro voor een goed doel.

Van de voordracht van het Huissens Mins had menigeen pijn in de lachspieren. Uiteraard ook de twee aanwezige wethouders en de Gemeentesecretaris moeten genoten hebben. En weer werd alles in goede banen geleid en georganiseerd door een grote groep vrijwilligers. Het college zou er eigenlijk van naast de schoenen moeten gaan lopen!

College, dit vooral niet doen! Er zijn nog zoveel voorbeelden waar vrijwilligers teleurgesteld raken en het woord burgerparticipatie verkeerd wordt geïnterpreteerd. De strontroute komt angstig dichtbij, schoenen aanhouden dus!

De grootste overwinning gisteravond was de mededeling dat de Stadsquiz volgend jaar een vervolg krijgt! Fantastisch, Huissen bruist!

Nu het college en de raad nog, anders zijn we op weg naar een dood stadje!

Bert Gerritsen

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen