Lintje aanvragen voor 2022? Doe het vóór 1 juni!

Foto: Gemeente Lingewaard

Iedereen in Nederland die iets bijzonders doet voor de samenleving kan een lintje verdienen. Bijvoorbeeld als vrijwilliger op het gebied van sport, kunst, cultuur of pleegzorg. Of iemand die zijn betaalde baan op een hele bijzondere manier invult.

Door dingen te doen die verder gaan dan je mag verwachten in die functie en die niet alleen het bedrijf of de instelling ten goede komen, maar de hele gemeente of buurt.

Vraag op tijd aan

Ken je iemand die een lintje verdient? Neem dan op tijd contact met de gemeente op. De behandeling van een voorstel kost behoorlijk wat tijd. Na jouw aanvraag brengt de burgemeester advies uit aan de Commissaris van de Koning. Die stuurt het na beoordeling door naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college geeft een zwaarwegend advies aan de betrokken minister. Wanneer de minister positief beslist, wordt de onderscheiding bij Koninklijk Besluit verleend. Een lange weg dus.
Wil je een onderscheiding voorstellen die uitgereikt moet worden tijdens lintjesregen voor Koningsdag 2022, stuur de aanvraag dan vóór 1 juni 2021 in.
Voor uitreiking tijdens een andere gelegenheid moet je het voorstel minimaal zes maanden van tevoren insturen.

Iemand voordragen?

Neem dan eerst contact op met Marjo Wemmers van het team Representatie. Je kunt haar mailen via [email protected] of bellen op (06) 29 34 51 97. Zij kan aangeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke Onderscheiding en uitleggen hoe je te werk moet gaan.  Op de website van de gemeente vind je ook alle informatie of ga direct naar het aanvraagformulier.
Volgende week zet de gemeente op de gemeentepagina de decoreerden van dit jaar in het zonnetje.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen