Gemeente zoekt meedenkers voor Afvalpanel

Foto: Gemeente Lingewaard

Er zitten heel veel kanten aan afval en afvalscheiding. De gemeente wil de inwoners daar meer bij betrekken. Wil je met de gemeente meedenken over afval? Kom dan bij het Afvalpanel.

Kijk hiervoor op de website samen.lingewaard.nl. Fijn als je meedoet.

Herfstafval

Het wordt druileriger, de dagen worden korter, de blaadjes vallen van de bomen… het is echt herfst. Maak jij jouw tuin winterklaar? En heb je zo veel snoeihout dat het niet in de container past? Je kunt maximaal een kuub gratis laten ophalen. Op www.mijnafvalwijzer.nl en in de AfvalWijzer-app lees je wanneer de ophaaldagen zijn. Wil je dat de gemeente op die dagen bij jou langskomt? Geef dit dan twee werkdagen van tevoren door of bel (026) 32 60 111.

Proef met pbd-container

Onze gemeente werkt voortdurend aan manieren om afval nog beter te scheiden. Daarom doet zij regelmatig een proef, zoals nu met een pbd-container. Ook hoort de gemeente graag van jou of jij tevreden bent.

Wat hoort wel en niet pbd?

Bij pbd horen plastic verpakkingen, blik(jes) en drinkpakken. Het is belangrijk om pbd goed te scheiden van het restafval. Van het ingezamelde plastic worden namelijk nieuwe dingen gemaakt, zoals tennisballen, fleecetruien of nieuwe verpakkingen. Op www.afvalscheidingswijzer.nl lees je wat er wel en niet bij het pbd hoort. Chipszakken mogen bijvoorbeeld wel bij het pbd. In Lingewaard start de gemeente een proef met een pbd-container. Inwoners zetten hun plastic verpakkingen, blik en drinkpakken tijdens de proef niet in een zak aan de straat. Ze brengen het naar een container in de buurt.

Grofvuil

Grofvuil is afval dat niet in uw container past. Zoals meubels, bedden of vloerbedekking. Dit haalt de gemeente een paar keer per jaar bij jou op. Dit jaar doet zij dat nog op 3 november. Jij betaalt hiervoor € 20,36 per m3 (kuub). De gemeente haalt maximaal twee kuub bij jou op. Ook grote elektrische apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, neemt de gemeente gratis mee. Dat doet zij op 18 november.
Wilt je dat zij bij jou langskomt? Geef dit dan uiterlijk twee werkdagen voor de inzameldag aan ons door.  Heb je kleine elektrische apparaten, zoals een elektrische tandenborstel of tosti-ijzer? Breng deze dan voor recycling naar een elektronicawinkel of milieustraat.

Afvalwijzer

Wil je weten op welke dag jouw restafval opgehaald wordt? Of wanneer de vrijwilligers voor het oud papier langskomen? Je leest het op de website Mijn Afvalwijzer. Of download de AfvalWijzer-app. Ophaaldagen kunnen veranderen, bijvoorbeeld wanneer het ijzelt. Op Mijn Afvalwijzer of in de AfvalWijzer-app vind jeu altijd de meest actuele informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen