Aanpak ondermijning maakt Lingewaard veiliger

Foto: VNG

Ondermijnende criminaliteit heeft negatieve gevolgen voor onze gemeente en raakt daarmee alle inwoners. Daarom bestrijdt de gemeente Lingewaard ondermijnende criminaliteit met een gerichte aanpak.

Deze aanpak zorgde de afgelopen vijf jaar voor een succesvolle strijd tegen criminaliteit.

Legale bovenwereld en illegale onderwereld

Bij georganiseerde, ondermijnende criminaliteit vervaagt de grens tussen de legale bovenwereld en de illegale onderwereld. Zoals bij zorgfraude, witwassen en drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit is niet altijd zichtbaar, maar heeft wel een ontwrichtende werking. “Ondermijning kan heel veel impact hebben,” aldus burgemeester Kalfs. “Op ons als gemeente, maar vooral op inwoners en ondernemers. Denk aan brandgevaar bij een hennepkwekerij. Of de gevolgen voor een ondernemer wanneer de politie een illegaal XTC-lab ontdekt in een verhuurd pand. Daarom zetten we hier flink op in om ondermijning een halt toe te roepen.”

Resultaten en acties

“De aanpak bestaat uit een combinatie van preventief én proactief handelen. Zo rolden we de afgelopen vijf jaar in Lingewaard drie XTC-labs op en waren er 42 hennepzaken. We voerden 36 bibob-controles (integriteitsbeoordeling) en 32 gerichte controles uit bij bedrijven en woningen. Ook kregen we 49 meldingen zorgfraude. Daarnaast zetten we in op het bewust maken van de gemeentelijke organisatie en de inwoners. We trainden bijvoorbeeld ondernemers, vastgoedeigenaren, docenten en inwoners van het buitengebied in het herkennen en melden van signalen. En met de actie Leerlingalert maakten we scholieren en hun ouders bewust van de risico’s van ondermijning,” aldus een woordvoerder van de gemeente.

Gezamenlijke aanpak

Lingewaard werkt bij de aanpak van ondermijning samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Oost-Nederland. Burgemeester Kalfs: “Signalen die kunnen duiden op ondermijning pakken we in een zo vroeg mogelijk stadium op, samen met onze partners. De evaluatie laat zien dat we elkaar in de afgelopen vijf jaar steeds beter wisten te vinden. Waar mogelijk proberen we ondermijning te voorkomen en waar nodig pakken we door. Zo werken we samen met onze partners, inwoners en ondernemers aan een veiliger Lingewaard.” Zie de Infographic Evaluatie ondermijningsaanpak 2017_2021.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen