Maatregelen vanwege vogelgriep in Loo

Foto: Gemeente Lingewaard

Er is in Loo (gemeente Duiven) bij een leghennenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 60.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van drie kilometer rond het besmette bedrijf in Loo liggen geen andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod in Lingewaard

In de tien kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog twaalf andere pluimveebedrijven. Waaronder vier pluimveebedrijven in Lingewaard. Voor deze zone geldt het vervoersverbod. Dit vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Afschermplicht in Lingewaard

Een van de maatregelen bij vogelgriep is de afschermplicht: dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Daarnaast geldt er een landelijke ophokplicht voor commercieel pluimvee. Lees welke maatregelen er voor particulieren gelden(externe link) en hoe je jouw vogels het beste kunt afschermen(externe link).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen