PvdA Lingewaard pleit voor solide financieel beleid

Foto:

De boodschap is helder, de financiën van de gemeente zijn weer op orde. Dat staat in de begroting die de raad vorige week heeft aangenomen. Het wordt van de daken geschreeuwd door verschillende politieke partijen. In de begroting lazen we zelfs de oproep van het college weer wat ambitie te tonen. Omdat er weer geld is. Maar wat ons betreft kan de vlag nog lang niet uit. Optimisme is goed, maar we moeten wel voorzichtig blijven. 

Om te beginnen heeft het college dat na de verkiezingen van 2010 aantrad de gemeentekas vooral op orde gebracht door een hele reeks projecten te staken en de belasting op ongekende wijze te verhogen. Maar daarmee schoten we ook in eigen voet. Neem nu het centrumplan in Huissen. Afgeschoten na de verkiezingen, terwijl dat plan ons geld opleverde! Geen innovatieve politiek, een gemiste kans. 

Maar ook de werkelijke stand van zaken is anders dan wordt verteld. Neem nu de reserve – zeg maar de spaarpot – van de gemeente. Die is voor verschillende doelen tegelijkertijd gereserveerd. Maar een euro kun je toch echt maar één keer uitgeven! Bovendien gebruiken we die reserve om geld mee te verdienen, we ontvangen er rente over. Gebruiken we één miljoen uit de reserve voor iets anders, dan kost ons dat 40.000 euro aan renteopbrengsten. Dat betekent dus bezuinigen. 

In 2014 heeft Lingewaard een schuld van 94 miljoen euro. Bij tegenvallers, en daar moeten we met molenstenen om onze nek als Bergerden en Presikhaaf ernstig rekening mee houden, gaat die nog verder omhoog. Tegelijkertijd is er geen geld voor het beheer van de openbare ruimte. Kijk maar naar het groen in bijvoorbeeld de Zilverkamp (Huissen) en de Lootakkers (Gendt). Kijk maar naar het gedoe rondom het bruggetje in het Bemmelse groene hart. Kijk maar naar de staat van de gebrouwen in gemeentelijk bezit. Als PvdA Lingewaard zijn we naarstig op zoek naar geld om dit alles te verbeteren. De motie waarin we een oplossing voorstelden werd gelukkig aangenomen. Dat is inventieve politiek, samen zoeken naar mogelijkheden. 

Maar de conclusie is en blijft dat er geen enkele reden is om nu tevreden te zijn. Onvoorzichtig optimisme is gevaarlijk. We staan als gemeente niet aan de rand van de financiële afgrond, maar we lopen wel het risico daar de komende jaren (te) dicht bij in de buurt komen. Dus moeten we voorzichtig zijn, geen loze beloften doen en samen op zoek gaan naar slimme oplossingen om te komen tot duurzaam financieel beleid in Lingewaard. 

Niemand weet hoe de economie er over vijf jaar uit ziet. Zien we nu voorzichtig herstel of is de opleving tijdelijk? We kunnen natuurlijk uitgaan van het meest optimistische scenario, maar dat is onverstandig. Daarom moeten we eerlijk zijn: er is de komende jaren geen geld voor grote beloftes en stevige ambities. Dat realisme moeten we opbrengen. Maar dat moet ons ook niet bang maken. In tijden van schaarste moeten we creatief zijn. Inventieve politiek, samen met burgers en ondernemers kansen zien en benutten. Want: samen werkt!

Voor uw reactie: www.lingewaard.pvda.nl

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen