Column Lokaal Belang Lingewaard: Commotie over nieuwe drank en horecavergunning

Foto:

De afgelopen weken liep de mailbox van raadsleden vol ten gevolge van de vele mails van sportverenigingen,  dorpshuizen en culturele centra en verschillende horecabedrijven. De nieuwe verordening, om de drank en horecawet aan te scherpen, riep deze reacties op.

De kern van deze verordening, met ingangsdatum 1 januari 2014, is voorkoming van oneerlijke concurrentie tussen de commerciële horeca en de paracommerciële instelling (sportkantines, dorpshuizen etc.) Het gaat hierbij dan om het verstrekken van (sterk) alcoholische dranken. Daarnaast moet in de nieuwe verordening de bijeenkomsten van persoonlijke aard (oa bruiloften en partijen) geregeld worden. 

De meest opvallende wijzigingen spitsten zich toe op de inperking van de tijd bij deze paracommerciële instellingen dat men drank mag schenken, naast het volledig verbieden van het schenken van sterke drank.

Voor verschillende verenigingen, dorpshuizen en  culturele centra betekent dit voorstel een beperking van hun activiteiten, meer administratie en derving van in deze tijd broodnodige inkomsten. 

Lokaal Belang Lingewaard is van mening dat ook de tennissers op de zaterdagavond of de zaalvoetballers op de zondagavond na hun wedstrijden mogen genieten van een alcoholisch drankje. Datzelfde geldt voor de bijeenkomst van ouderen waar na afloop vaak een borreltje wordt gedronken. Belangrijk voor de sociale cohesie en leefbaarheid in onze kernen. Wij willen dat niet verbieden. 

Door een raadsmeerderheid op ons amendement blijven deze  mogelijkheden nu bestaan. In de paracommerciële instelling mag van maandag t/m zondag tot 24.00u een drankje worden geschonken. Ook het borreltje na een activiteit voor ouderen blijft mogelijk.

Daarbij blijft, ook voor Lokaal Belang Lingewaard, stevig overeind staan: geen alcohol onder de 18 jaar en geen feesten van persoonlijke aard in de sportkantine of sociaal-culturele centra. Immers daar hebben we onze  eigen horecaondernemers in Lingewaard hard voor nodig! 

Daarbij omarmt LBL ook het initiatief van de VVD in de vorm van een motie: start een dialoog met de commerciële horeca en de paracommerciële instelling, kweek begrip en maak indien nodig afspraken. 

Immers we doen het samen!

Lokaal Belang Lingewaard

Actief, Betrokken en Correct 


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen