Live Openingsconcert Andriessen Festival in Musis 19 februari

Foto: Orkest de Ereprijs

Het openingsconcert van het Andriessen Festival op 19 februari kan toch live plaatsvinden in Musis! De vierde editie van het Andriessen Festival is een eerbetoon aan twee iconische componisten: Louis Andriessen en Iannis Xenakis.

Op het openingsfestival, met veel muziek van de twee grootheden verder een bijzondere première: van muTaTum, is een pianoconcert gecomponeerd door Christiaan Richter, met niemand minder dan Ermis Theodorakis achter de vleugel.

Orkest van de 21ste eeuw

Het muziekstuk is speciaal geschreven voor en wordt uitgevoerd door RKST21, het Orkest van de 21e eeuw, onder leiding van Gregory Charette. Verder in dit openingsconcert is muziek van Martijn Padding, Ted Hearne en nieuwkomer Livia Malossi.

RKST21

RKST21 is een langdurige samenwerking van Phion en Orkest De Ereprijs. De twee muziekgezelschappen hadden een warme band met Louis Andriessen, Nederland’s belangrijkste componist van de afgelopen eeuw, die in 2021 op 82-jarige leeftijd is overleden.  Als eerbetoon aan één van de belangrijkste componisten van de afgelopen eeuw brengen we twee muziekstukken van zijn hand: Xenia door Leslie Smucker op viool, en Blokken door Pauline Post op piano.
In 2022 is het honderd jaar geleden dat Iannis Xenakis werd geboren. Voldoende aanleiding om ook muziek van deze invloedrijke componist te laten horen. In dit concert twee van Xenakis’ beroemdste composities voor piano: Evryali en Mists, gespeeld door Theodorakis. Jong talent Tim Ouwejan brengt het solo stuk Keren voor trombone ten gehore.

Praktische informatie

De voorstelling is op zaterdag 19 februari van 18.30 tot 22.00 uur in Musis, de Parkzaal, Velperbinnensingel 15.
Toegang is gratis, reserveren is noodzakelijk. Door Corona is er maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Belangrijk: Het theater is alleen te bezoeken als je een geldig Coronatoegangsbewijs en legitimatiebewijs kunt laten zien. We hopen op jouw begrip.
Reserveren kan via de website van Musis en Stadstheater.

Nog meer

Naast dit uitgebreide Openingsconcert is er meer te beleven. De rest van het festivalprogramma kun je online bekijken en beluisteren vanaf 28 februari tot en met 6 maart.
Kijk voor meer informatie op www.ereprijs.nl.

Over Orkest De Ereprijs

Als instrument voor levende componisten is De Ereprijs hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Voor het orkest zijn vernieuwing, talentontwikkeling en samenwerking de belangrijkste drijfveren.
Zij nodigen componisten uit om speciaal voor De Ereprijs muziek te schrijven. Ze voeren de de nieuwe composities dus ook zelf uit. Het ensemble heeft na ruim veertig jaar een eigen oeuvre opgebouwd van meer dan zeshonderd muziekwerken en zo een unieke plaats verworven in de wereld van de hedendaagse gecomponeerde muziek.
De bezetting omvat veertien musici met blaasinstrumenten, elektrische gitaren, piano en slagwerk. De concerten zijn meestal multidisciplinair. Hun muziek wordt dan uitgevoerd in combinatie met werk van bijvoorbeeld choreografen, theatermakers en filmers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen