Vrijwilligersvacature van de week: Mentoren, betrokken bij Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Foto: Vrijwilligerscentrale Arnhem

Een mentor behartigt (zoveel mogelijk) samen met zijn cliënt zijn individuele, immateriële belangen op het gebied van zorg en welzijn. Een mentor is een wettelijk vertegenwoordiger, dat betekent dat de kantonrechter een mentorschap instelt voor een cliënt die zijn eigen belangen niet (meer) goed meer kan behartigen.

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland adviseert en ondersteunt bij het zoeken van een mentor (wettelijk vertegenwoordiger) voor mensen die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen en geen familie of anderen hebben om op terug te vallen.
Zij zoeken voor verschillende cliënten mensen die graag iemand willen ondersteunen en vertegenwoordigen die niet in staat is om zelf beslissingen te nemen en die geen familieleden heeft om daarbij te kunnen helpen.

Kwetsbare cliënten

Een mentor is vertrouwenspersoon, begeleider en vertegenwoordiger bij beslissingen over wonen, welzijn, verzorging en verpleging van kwetsbare cliënten. Dit zijn mensen met bijvoorbeeld dementiële klachten, psychiatrische stoornissen of een verstandelijke beperking.
De mentor gaat periodiek op bezoek bij een cliënt (thuis of in een instelling) en biedt ondersteuning waar dat wenselijk en nodig is. De cliënt houdt daarbij zo veel mogelijk zelf de regie in handen. Een mentor is een wettelijke vertegenwoordiger van de cliënt en heeft bijvoorbeeld namens de cliënt inzage in een behandelplan of zorgdossier. Het is belangrijk dat cliënt en mentor matchen, want een vertrouwensband is de basis van goed mentorschap.

Wat heb je nodig als mentor?

Een mentor is een vrijwilliger die goed kan communiceren, initiatiefrijk is, vaardig is in besluiten en handelen, goed kan samenwerken, onafhankelijk en integer is, grenzen kan stellen, het eigen gedrag kritisch kan bekijken en bij voorkeur een zorggerelateerde opleiding (minimaal MBO 4) heeft gevolgd.
Het is een boeiende, kennis vergarende, professionele vrijwilligersfunctie met een ‘bite’. De inzet van een mentor is echt een meerwaarde voor die kwetsbare cliënt. Hij of zij heeft nu iemand die voor ze opkomt. Dat geeft voldoening aan beide kanten en versterkt zeker de band die je samen opbouwt. Goed mentorschap uit zich in een combinatie van professionele kwaliteit en persoonlijke aandacht. Je start met een basistraining en er zijn verschillende themabijeenkomsten.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd? Neem contact op met Bob Pieters, 06-8365 1525 of via [email protected]

Informatie over andere vrijwilligersvacatures

Website: www.vrijwilligerscentralearnhem.nl  Daar vind je onder andere een vacaturebank met een overzicht van de vacatures in Arnhem en omgeving.
Vrijwilligerscentrale Arnhem, voor al jouw vragen over vrijwilligerswerk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen