Lezing architectuur van ‘de Stijl’

Foto: TV13

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat ” De Stijl” is opgericht. De Stijl is een Nederlandse kunstbeweging, vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De Kinkelacademie heeft Jan Brouwer uitgenodigd om in juni een lezing te geven over de Stijl in de Kinkel.

 

De Stijl is vooral een project van kunstenaar en publicist Theo van Doesburg, de zelfbenoemde oprichter, redacteur en propagandist van De Stijl.

De leden van De Stijl streefden naar een radicale hervorming van de kunst, die gelijke tred hield met de technische, wetenschappelijke en sociale veranderingen in de wereld. De leden van de Stijl waren:
De dichter: Antony Kok
De schilders: Vilmos Huszar, Bart van der Leck, Piet Mondriaan, Van Doesburg.
De beeldhouwer: Georges Vantongerloo.
De architecten: J.J.P.Oud, Jan Wils, Robert van ’t Hoff. Uiteindelijk ook: Gerrit Rietveld

De Kinkelacademie heeft t.g.v. dit jubileum jaar JAN BROUWER uitgenodigd die op maandag 12 juni om 20.00 uur een lezing over de Stijl zal geven in de Kinkel

Jan Brouwer heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Na zijn studie te hebben afgerond werd hij eerst wetenschappelijk medewerker bij de sectie interieur van de afdeling Bouwkunde. Betrekkelijk snel hierna is hij zijn eigen architectenbureau begonnen in Den Haag. Naast zijn bureauwerk heeft hij diverse nevenactiviteiten ontwikkeld. Samen met Paul Bunnik en Rudi Steuer richt hij USE op: Uncoventional Structural Engineering, waar bijvoorbeeld opblaasconstructies en producten in karton werden ontwikkeld.

In de negentiger jaren was hij voorzitter van de BNA, de Bond van Nederlandse Architecten. Ook werd hij benoemd tot hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde van de TUDelft, een functie die hij tot 2000 heeft bekleed.

Jan Brouwer was van 2003 tot 2007 lid van het College van Rijksadviseurs met de portefeuille infrastructuur.

Hij heeft vele artikelen op zijn naam staan en talloze lezingen gegeven, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland (o.a. in Milaan, Parijs, Londen, Jakarta, Stockholm, Sarajevo en Istanbul).

Op dit moment bekleedt Jan Brouwer nog steeds diverse functies als adviseur van ruimtelijke opgaven. Samen met een aantal jonge architecten werkt hij aan diverse ontwerpen. Zo zette hij met industrieel ontwerper Chris Karthaus een atelier op waarin meubelontwerpen ontwikkeld worden.

Zie de evenementen pagina voor alle details wanneer u deze interessante en boeiende avond wilt mee maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen