Zaterdag 28 oktober is het weer de Nacht van de Nacht

Foto: IVN RijnWaal

Op zaterdag 28 oktober is het weer de Nacht van de Nacht en kun je met activiteiten in heel Gelderland het donker beleven. Het programma is inmiddels bekend!

De Nacht van de Nacht is dit jaar extra bijzonder: het is én volle maan, én er is een gedeeltelijke maansverduistering te zien.

Activiteiten voor kinderen én volwassenen

In Gelderland kun je bij verschillende sterrenwachten kun je de nachtelijke hemel bekijken. Verder zijn er tal van andere activiteiten voor kinderen én volwassenen: wandel bijvoorbeeld met de boswachter door de bossen van Loenen, vaar over de gitzwarte Berkel met een authentiek scheepje bij Lochem of dineer in het donker in Arnhem en Otterlo. Leer meer over het belang van duisternis voor de natuur en laat zelf het licht deze nacht uit. Bekijk het hele programma op nachtvandenacht.nl.

Is er nog duisternis in de Bemmelse Polder (Gendt)?

Jullie gaan met gidsen van IVN RijnWaal de polder in om te ontdekken of er nog plekken zijn die nog echt donker zijn en geen invloed van het licht hebben. Wat deze, vaak onderbelichte, effecten van onze ‘verlichte’ wereld zijn op zowel flora als fauna gaan ze deze nacht toelichten.
Daarnaast hoopt iedereen ook nachtdieren te spotten en probeert de zintuigen, een keer anders dan de ogen, te benutten om de omgeving waar te nemen. Ook wil de groep, als het weer het toelaat, stilstaan bij de nachtelijke hemel en wat die voor de natuur betekent.
Aanmelden: 0638967259 of https://www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal/natuuractiviteiten/.

Let op

Verzamelen is op splitsing Waaldijk x Groenlanden, op de parkeerplaats Bemmelse Waard Buitendijks (voor navigatie: coördinaten 51.886062,5.900361). De verzamelplaats wijkt wat af tegen over van het adres hieronder.
Waaldijk 10, 6681 KH Bemmel, Netherlands106681 KHBemmel, 19.00 – 21.00 uur.
Bel 0638967259 of kijk naar https://www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal/natuuractiviteiten/geenoverigJa.

Een donkere Veluwe

Natuur en Milieu Gelderland pleit voor een samenwerking van Veluwse gemeenten voor het behouden en uitbreiden van nachtelijke duisternis op de Veluwe. Daarom organiseert Natuur en Milieu Gelderland tijdens de Nacht van de Nacht een inspiratiesessie voor wethouders, beleidsmedewerkers en recreatieondernemers in deze regio: de Nacht van de Veluwe. Naast het belang van duisternis voor natuur, laten we ons deze avond inspireren voor kansen voor recreatie en toerisme waarbij donkerte als unieke kwaliteit van de Veluwe zichtbaar wordt gemaakt en benut.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een landelijke campagne tegen lichtvervuiling en voor meer donkerte en wordt jaarlijks georganiseerd door de landelijke Natuur en Milieu Federaties. Tijdens deze nacht doen zoveel mogelijk mensen, gemeenten en bedrijven het licht uit en kun je met activiteiten in heel Nederland het donker beleven. Kijk voor meer informatie op nachtvandenacht.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen