November Drugsmaand

Foto:

LINGEWAARD 31 oktober 2012De maand november wordt door de samenwerkende gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort & Zevenaar in het kader van het project “Jongeren, alcohol + drugs” weer omgedoopt tot drugsmaand.

LINGEWAARD 31 oktober 2012
De maand november wordt door de samenwerkende gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort & Zevenaar in het kader van het project “Jongeren, alcohol + drugs” weer omgedoopt tot drugsmaand.

Het doel is om de aandacht op drugs te vestigen, door het organiseren van verschillende activiteiten.

Een greep uit de activiteiten
Een ex-verslaafde vertelt over zijn ervaringen.
Daarnaast zijn er toneelvoorstellingen op middelbare scholen ingepland en worden er filmavonden georganiseerd. Ook de jongerencentra besteden in november aandacht aan “Don’t do drugs”, door bijvoorbeeld het houden van een filmavond, een party met alcoholvrije cocktails en drugsshows op de agenda te zetten.
In bibliotheken zijn tentoonstellingen te bezoeken.
Op scholen voortgezet onderwijs worden ook ouders bij het onderwerp betrokken, door hen voor speciale ouderavonden uit te nodigen.

 

Waarom een Drugsmaand?
“Veel mensen zijn bang voor drugs. De angst voor het onbekende (dat is het namelijk vaak) laat weinig ruimte voor gezond verstand en des te meer voor paniekreacties.” Zo luidt de inleiding van de brochure “Wat iedereen over drugs zou moeten weten”.

Ook is het onderwerp drugs niet altijd bespreekbaar. Kinderen vinden het soms moeilijk om met hun ouders te praten over drugs, of andersom.

Om het onderwerp bespreekbaar te maken is er gekozen voor een drugsmaand, vol uiteenlopende activiteiten.

De activiteiten die in november op de agenda staan moeten vooral aanzetten tot een gesprek/discussie en het creëren van momenten van zelfreflectie: wat is mijn standpunt ten opzichte van drugs.

 

Tentoonstelling in bibliotheken
Bibliotheken in de regio werken actief mee om tijdens de drugsmaand het thema drugs extra te belichten. In de bibliotheken in Duiven, Westervoort, Zevenaar en Lobith is tijdens de
gehele maand een tentoonstelling over drugs.

In de bibliotheek in Elst is ruimte ingericht voor foldermateriaal over drugs.

 

Filmavond
Net als voorgaande jaren verleent het Filmhuis in Zevenaar weer haar medewerking aan de Drugsmaand. Op 15, 16 en 20 november wordt de film: “Enter the Void” vertoond. Jongeren maar ook ouders en andere belangstellenden zijn van harte welkom.
Het Filmhuis vertoont in november ook de bekende film: “Trainspotting” , maar dan speciaal voor leerlingen van het Liemers College.

Gastlessen
Op scholen voor voortgezet onderwijs en in jongerencentra worden gastlessen verzorgd. Dit gebeurt door Halt Gelderland, het Drugsexpertisecentrum, Iriszorg, de AA, Jan Ruedisueli en Jack Keijzer.

Jack Keijzer vertelt het indringende verhaal over het leven van zijn zoon Pascal. Pascal werd in 2007 op 16 jarige leeftijd vermoord vanwege een drugsruzie.
Jan Ruedisueli verzorgt presentaties op het Liemers College, het HPC in Zetten en het OBC in Bemmel, Huissen en Elst. Hij vertelt zijn eigen levensverhaal. Door zijn persoonlijke benadering en het uitvoerig toelichten van zijn eigen ervaringen als verslaafde spreekt dit de jongeren aan en kan dit zeker bijdragen tot zelfreflectie.

 

Theater
De theatervoorstellingen worden verzorgd door theatergroep Playback.

De voorstelling Hotspot is een herkenbare en heftige voorstelling over de toenemende problematiek omtrent drank- en drugsgebruik onder jongeren. Na de voorstelling is er tijd voor een uitgebreide nabespreking met veel interactie. De voorstelling wordt gegeven op het Candea College in Duiven en op het HPC in Zetten.

 

Jongerencentra
In de jongerencentra in de diverse gemeenten staan uiteenlopende activiteiten gepland in november, met speciale aandacht voor het thema drugs.

Zo worden er bij de Tropical Party in Rijnwaarden op vrijdag 2 november alcoholvrije cocktails geserveerd en gaan jongerenwerkers de jongeren op een ludieke manier informeren over drugs en de effecten daarvan.
Op zaterdag 3 november vanaf 11.00 uur wordt er in de Nieuwhof in Westervoort een Info en Kennisquiz gehouden voor jongeren van alle leeftijden.

Op dinsdag 6 november wordt in het jongerencentrum van Zetten een Filmavond georganiseerd voor jongeren van 16 jaar en ouder. De film “The acid house” wordt vertoond.

 

Zie voor het verdere programma in de jongerencentra de facebookpagina van het project :
https://www.facebook.com/#!/ProjectJAD
. Daar wordt elke week een overzicht van de activiteiten geplaatst.

 

Ouderavonden
Voor het project is het uiterst belangrijk dat ouders zoveel mogelijk worden betrokken bij de thema’s alcohol & drugs.

Het jongerenwerk in Lingewaard en in Duiven hebben een ouderavond georganiseerd.

Verder is er op het OBC in Elst en op het HPC in Zetten ook een ouderavond ingepland. Ouders krijgen handvatten uitgereikt om met hun kind in gesprek te gaan over drugs, o.a. over de gevaren/effecten ervan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen