Betty van Waesberghe koninklijk onderscheiden

Foto:

Vorige week zaterdag 8 juni heeft wethouder Louis Dolmans een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Betty van Waesberghe uit Bemmel. Zij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Betty van Waesberghe heeft zich jarenlang zowel regionaal, nationaal als internationaal, belangeloos ingezet voor zowel de ontwikkeling van het jonge kind met een beperking als op het gebied van pedagogiek en onderwijskunde.
Zo heeft zij als orthopedagoge bij RMC Groot Klimmendaal (tot 1974) landelijk veel invloed gehad binnen de kinderrevalidatie en orthopedagogiek. Haar grote verdienste is dat het beroep van “therapeutisch peuterleidster” erkenning heeft gekregen.

Sinds 1974 is zij werkzaam bij de Pabo HAN en vanaf 2005 vervult zij de functie van directeur. Onder haar leiding heeft de Pabo Arnhem in 1998 een zeer goede accreditatie gehaald en is Pabo uitgebouwd tot een krachtige gemeenschap van docenten die Leraren Basisonderwijs opleiden.
Sinds 2005 is zij voorzitter van de Stichting Duurzame Pabo, het netwerk van pabo’s en basisscholen dat actief werkt aan duurzame ontwikkeling in het onderwijs. Duurzame PABO ondersteunt studenten, leerkrachten en docenten die deze taak oppakken door netwerkactiviteiten te organiseren en producten te leveren.
Sinds 2008 is Betty van Waesberghe lid van de stuurgroep Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs.

Internationaal gezien was zij lid van de werkgroep Eurylaid, the European Association en Early Childhood Intervention en was zij co-auteur van de eerste gezamenlijke Europese publicatie op het gebied van vroegtijdige hulpverlening, het zogenaamde Europese Manifest dat nog steeds leidend is.
Sinds 2010 is Betty van Waesberghe voorzitter van de stuurgroep European Primary Teacher Education. Deze stuurgroep zet zich in voor een adequate opleiding tot `European Teacher`.

Als lid van de projectgroep BioBytes heeft zij meegewerkt aan het innovatieve computerprogramma Bio Bytes voor kinderen van 1 tot 4 jaar met een motorische beperking. Ook was zij  lid van het uitwisselingsproject Kennisuitwisseling Vroegbehandeling Nederland – China dat heeft geleid tot kennisuitwisseling tussen Nederland en China gericht op behandeling en begeleiding van kinderen van nul tot vier jaar met ontwikkelingsstoornissen.

Vanaf 2012 is Betty van Waesberghe lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Voorschools en Primair Onderwijs De Linge. Een stichting voor negen basisscholen en tien peuterspeelzalen en binnenkort een integraal kind centrum, voor 2.500 leerlingen en 230 personeelsleden.

Daarnaast maakt zij ook nog tijd vrij voor vrijwilligersactiviteiten op lokaal niveau.

Zij was van 2000 tot 2010 voorzitter van de Partij van de Arbeid in Lingewaard. Vanaf 2012 is zij voorzitter van Lokaal Belang Lingewaard. Ook was zij in de periode 1998 – 2002 bestuurslid en 3 jaar voorzitter van de Stichting Wit Gele Kruis. Vanaf 2002 was zij bestuursvoorzitter van de rechtsopvolger, de Stichting MGZ. Zij heeft het fusieproces van Wit Gele Kruis en de Stichting MGZ intensief beleid. De Stichting MGZ ondersteunt in het werkgebied Bemmel, Haalderen en Ressen initiatieven op het gebied van de gezondheid die door de overheid niet gefinancierd worden.

Vanaf 2010 is zij lid van het bestuur van Het Bewaarde Land een stichting ter bevordering van natuurbeleving voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Door kinderen in een periode van enkele weken driemaal per dag in intensief contact te brengen met natuur ontwikkelen zij een grotere betrokkenheid bij en vertrouwdheid met natuur.

Voor  haar grote verdiensten is mevrouw Betty van Waesberghe benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Foto van Foto Mireat

Bron: Gemeente Lingewaard

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen