Bemmel koploper donorregistraties binnen Lingewaard

Ruim 5.7 miljoen Nederlanders staan geregistreerd in het Donorregister, hiervan wonen er 4766 in Bemmel. Daarmee staat de Donorstand van Bemmel op 47.6% en is daarmee de hoogste van Lingewaard. 

Dit is ook fors boven het landelijk gemiddelde van 41,5%. Bemmel neemt daarmee de 156e plaats op de landelijke ranglijst in.

Het verschil met het aantal donorgeregistreerden in Gendt (46,8%, plaats 22), Huissen (46,3%, plaats 268) en Doornenburg (45,2%, plaats 437) is overbrugbaar. Het verschil met Angeren (42,5%, plaats 882) en Haalderen (41,6%, plaats 1020) is echter vrij fors.

m3tvem8ycrurz3swti46335nx

myf3mnxgnaffk2u8znprinpp6

(*) Ressen is niet opgenomen in de database van JaofNee.nl

Vanaf 17 juni is op www.JaofNee.nl te zien hoeveel mensen zich per woonplaats hebben geregistreerd in het Donorregister. Ook is direct te zien hoeveel mensen hun keuze nog niet hebben vastgelegd. De samenwerkende organisaties achter deze campagne hopen hen hiermee de stap naar registratie te laten zetten.

In Bemmel hebben bijvoorbeeld 5254 inwoners hun keuze nog niet vastgelegd. Iedereen van 12 jaar en ouder kan zich met de DigiD in twee minuten registeren in het Donorregister en zo zijn of haar woonplaats helpen aan een hogere Donorstand.

Orgaandonor zijn is heel gewoon

Jeantine Reiger, woordvoerder van de orgaandonatiecampagne ‘JaofNee’ legt uit waarom de Donorstand zo belangrijk is: “In 2011 hebben we voor het eerst de Donorstand van Nederland bekendgemaakt op JaofNee.nl. Daarmee wilden we laten zien dat orgaandonor zijn in Nederland heel gewoon is en dat veel mensen hun keuze al hebben vastgelegd. Anders dan twee jaar geleden werken we nu met absolute aantallen en niet met percentages, zodat het effect meer dan ooit te zien is. Als jij je registreert, gaat de teller in jouw woonplaats omhoog. Elke donor is er een, en elke donor is van levensbelang. Daar gaan we dan toch met zijn allen voor?”

JaofNee

De orgaandonatiecampagne ‘JaofNee’ is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS, een achttal gezondheidsfondsen en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Orgaandonatie is een breed gedragen onderwerp in Nederland. Het is ook terug te zien in de keuzes die mensen de afgelopen jaren vastleggen in het Donorregister. Onder de nieuwe aanwas (registraties van de afgelopen twee jaar) geeft meer dan 75% aan na overlijden organen of weefsel af te willen staan. Voorheen was dit 60%. Toch heeft Nederland meer donoren nodig. Met de campagne worden mensen opgeroepen zich als orgaandonor te registreren

Voor antwoorden op uw vragen kunt u hier verder lezen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen