TOUR DE HITTESTRESS

Wat een omslag van het weer, ineens van een kil voorjaar naar tropische temperaturen. Van het ene uiterste naar het andere……..het lijkt wel politiek!

Zoals bekend bezoekt ons College op de fiets bij toerbeurt een Wijkplatform in ons mooie Lingewaard, de zogenaamde ‘College on Tour’. Gisteren viel die eer te beurt aan het Wijkplatform Huissen-Centrum. Kortstondig had ik ook zitting in dat Wijkplatform. Het minste wat ik kon doen was plaatsnemen langs de geplande route.

Ik koos voor een plekje op de Angerensedijk, vlakbij het stadsnaamboord Huissen. Een prachtig uitzicht op de te fietsen route. Als wielerfan voelde ik mij weer helemaal thuis, zoals zo vaak tijdens de Tour de France. Zeer op tijd had ik mij opgesteld op de Angerensedijk. Ik wilde niets missen en was in afwachting van de reclame karavaan. Had gedacht dat het wel druk zou worden, maar dat was helaas niet zo. Ik was de enige toeschouwer.

Het moment brak aan, dat ik in de verte het peloton in het vizier kreeg. Als koploper zag ik als eerste wethouder van Eeten voorbij schieten, direct gevolgd door enige wijkplatformleden. Wethouder Telder deed daarachter verwoede pogingen collega van Eeten in te halen en had daarom geen oog om nog even naar mij, het publiek, te zwaaien. Wnd burgemeester de Vreeze, op zijn gemak mee peddelend in de middenmoot, naam daar wel de tijd voor en zwaaide mij vriendelijk toe. Hij was duidelijke de koerskapitein en communiceerde op een amicale manier met de overige wijkplatformleden, op weg naar het centrum. Wethouder Dolmans kon ik niet ontdekken in het wielerspektakel.

Dat centrum is zeer recent opgefleurd met prachtige bloembakken en zorgt daardoor nu voor een uitermate vriendelijk uitstraling. Wat jammer, wat jammer, dat het afgelopen weekend de eerste vernielingen alweer plaats hebben gevonden door het uitgaanspubliek. Schande!

Doet me ook even denken aan de bloembakken bij de vergaderlocatie in de Langekerkstraat. Na de verhuizing naar het nieuwe raadhuis in Bemmel hield de gemeente op met het onderhoud van de bloembakken aldaar. Een groepje mensen, Katertjes genoemd, lapten vorig jaar wat euro’s bij elkaar en hun voorman J.V. kon aan de gang om het hoge onkruid te verwijderen en daarvoor in de plaats prachtige gevulde nieuwe bloembakken te plaatsen. J.V., zijn naam noem ik niet voluit daar heeft hij een hekel aan, zorgt ook voor het nat houden van de bakken en het onderhoud.

Groot was zijn teleurstelling, toen enige weken geleden een aantal bakken waren gestolen.  Een stille sponsor werd snel gevonden en inmiddels is alles, verankerd, herplaatst.

Op 5 juni, de avond van de teleurstellende conclusie van het College over het Stadhues, rookte een collegelid vooraf nog een sigaret buiten en trof bij de bloembakken J.V. aan. Die deed zijn trieste verhaal, het antwoord was slechts “ik heb het niet gedaan” en weg was het collegelid! Wat een ongepaste aandacht voor deze fantastische vrijwilliger J.V.!  Was dat HITTESTRESS of gewone stress vanwege de slechte boodschap die die avond afgekondigd zou worden? Hoe dan ook, dit kan natuurlijk niet!

Het centrum van Huissen kent nog vele aandachtspunten, waar nog steeds geen oplossingen voor zijn gevonden. Zoals o.a. het verkeersplan met o.m. meer éénrichtingsverkeer, wat gebeurt er met de kunstenaars in de Aloysiusschool, het nu al anderhalf jaar leegstaande Stadhues, geluidsoverlast, de markt, enz.

Terug naar het wijkplatform. Begin deze week kwam het bericht van de voorzitter van de Rekenkamercommissie dat ze op verzoek van de Gemeenteraad een onderzoek gaan doen naar het functioneren van de wijkplatforms. Een wijkplatform is een overlegorgaan van bewoners die in samenwerking met gemeente en politie, veiligheidsproblemen in hun wijk aanpakken, aldus de Rekenkamercommissie. De grote vraag is nu, is een wijkplatform alleen maar voor veiligheidsproblemen? Hoe zit het dan met omgevingsproblemen zoals bijvoorbeeld in Huissen, het centrumplan, het Stadhues, de Markt en verontreinigde grond?Zijn we dan allemaal ineens vergeten hoe het College over de komst van de trolley verkondigde dat alle wijkplatforms het daarmee eens waren? Dit bleek, achteraf, onjuist te zijn.

Rekenkamercommissie, een wijkplatform bestaat uit vrijwilligers en kan alleen maar goed functioneren met een duidelijke overeenkomst, een snel en adequaat ambtenarenkorps (korte lijnen), een college die afspraken nakomt en een gemeenteraad die dit goed bewaakt.

Ben benieuwd naar de bevindingen van de Rekenkamercommissie. Mijn korte lidmaatschap van het wijkplatform Huissen centrum had alles te maken met het ontbreken van het voorgaande!

Nu even terug naar die HITTESTRESS.

Hoe formeel is ons College? Gisteren was het ontzettend warm, de mussen vielen van het dak. Hier en daar werden noodplannen voor die mussen bedacht, om ze op te vangen.

In de TOUR DE HITTESTRESS droeg het hele College gisteren, u zult het niet geloven, een colbert! Nu begrijp ik precies de fantastische hittestress column van Vincent Bijlo in het AD van gisteren. Met een colbert aan fietsen in deze hitte, kun je nooit hittestressbestendig of hittestressproof zijn.

Woord van het jaar 2013 zal wel HITTESTRESS worden!

Tot volgende week.

Bert Gerritsen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen