BESCHOUWEND OVER DE BESCHOUWINGEN

Vorige week was het een drukke week voor de Raadsleden, het College en geïnteresseerde burgers. Eerst het Verantwoordingsdebat, daarna de Voorjaarsnota 2013 en de Kadernota 2014. Hét moment om nu een tussenbalans op te maken over hoe het er voorstaat met onze Gemeenteraad en het College.

Precies een jaar geleden vond immers de D66 coup plaats, gesteund door het Groen Links van Lianne Duiven en de partijen die van 2006 – 2010 de coalitie vormden, PvdA, CDA, Lokaal Belang Lingewaard en de VVD. Willen deze partijen nog steeds de grond kussen van D66 fractieleider Pierre Cuypers, als dank voor zijn initiatief?

Het College was gematigd optimistisch over de financiën van onze Gemeente en dacht direct maar een voorstel te doen om het ambtenarenkorps uit te breiden. Daarnaast wilde het College wederom de OZB verhogen. Blijkbaar is de financiering van het nieuwe multiculturele centrum in Bemmel ook al rond. Gendt en Huissen moeten voorlopig maar wachten.

Het POP onderzoek heeft absoluut al tot verbeteringen geleid. De onderlinge sfeer is zonder meer verbeterd, het respect is terug en het oud zeer staat niet meer op de voorgrond. Daarnaast lijkt de saamhorigheid te zijn toegenomen. Inmiddels is de Raad ook al in een afzonderlijke sessie op zaterdag 25 mei 2013 bij elkaar geweest om deze onderwerpen te bespreken. Wat ik niet begrijp is waarom 8 raadsleden van de 29 niet aanwezig waren? Dat is bijna 28 %! En dat voor zo’n belangrijk onderwerp.

Donderdagavond 27 juni 2013, tijdens de komende Raadsvergadering, zal verslag uitgebracht worden bij agendapunt 7, Raad op zaterdag “Op weg naar goede verhoudingen”. Van de bijeenkomst is een uitgebreid verslag gemaakt door wnd burgemeester de Vreeze welke niet is bijgevoegd bij voornoemd agendapunt. Het is wel terug te vinden op de site van de Gemeente Lingewaard (verslag). Helaas staat daarin niet vermeld wie afwezig waren en met welke reden. Misschien horen we het donderdag a.s.

Terug naar de beschouwingen. Alle partijen zaten over het algemeen aardig op één lijn. De fractievoorzitters hadden steeds wel een andere ingang, maar de boodschap klonk wel hetzelfde. Geen verhoging van de OZB en uitbreiding van personeel bij lange na niet, zoals het College vraagt. Dus uniform, de Raad op één lijn in het belang van Lingewaard. En daarvoor had iedere partij deelgenomen aan het vooroverleg en het voorstel van de Raad om op andere zaken te bezuinigen. Het kan dus wel! We zijn er nog niet, maar wel op de goede weg. Dat geeft hoop voor de toekomst.

Winnaar van de beschouwingen was voor mij zonder meer Marijke van Aalten van Lingewaard Nu. Integer, deskundig, betrouwbaar, rustig en communicatief sterk deed zij haar woord. Opvallend was ook het optreden van Hans Wenneker van B06-L2000. Terug van ziekteverlof deed hij wederom deskundig en doortastend zijn woord, echter wel rustiger dan voorheen.

Grote verliezer voor mij was overduidelijk Pierre Cuypers van D66. Onnavolgbaar deed hij zijn betoog. Niemand begreep hem, ook niet na diverse interrupties van diverse fractievoorzitters. Hij verbleef duidelijk in een andere wereld of zat nog in zijn overwinningsroes van vorig jaar. Een dikke onvoldoende!

De beantwoording door de wethouders had een hoog propaganda gehalte. Louis Dolmans deed vreselijk zijn best om met zijn enthousiasme en optimisme de Raad op andere gedachten te brengen. Tevergeefs! Barth van Eeten probeerde als een volleerde illusionist met Houdini acts zijn WMO formatieplaatsen te redden. Tevergeefs!

Over Kees Telder schreef ik al in mijn vorige column. Zijn “trolleyaanse” aanpak met betrekking tot het Stadhues was bijna ongelooflijk. En wat gebeurt vandaag. Kees Telder twittert over een proef met een draadloze trolleybus in Zwitserland. Een doorbraak in elektrisch vervoer. Zijn conclusie, ‘iets voor Lingewaard, we gaan het eens onderzoeken’. Hij suggereert wederom een onderzoek, vier maanden na het afschieten van de trolley in Huissen. Of we nog niet genoeg onderzoeken hebben gehad de afgelopen jaren in Lingewaard. Heer Telder, met de huidige Raad heeft u geen schijn van kans meer, met wat voor een trolley dan ook. Zonde van uw tijd!

Overigens, ik las een half jaar geleden al dat bericht over de draadloze trolley. U was toen nog volop bezig met de draad trolley.

Dat was mijn beschouwing na een drukke week politiek in Lingewaard. De Raad is op weg naar goede verhoudingen en het College droomt door.

Tot volgende week.

Bert Gerritsen

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen