Park Lingezegen verrijkt met een historische component

Rondom De Heuvel en de Linge zijn door de gemeenten Lingewaard en Arnhem  in de afgelopen 2 jaar de fietspaden voorzien van namen die verbonden zijn aan WO II. Het Exoduscomité heeft in samenwerking met de VVV een tweetal fietsroutes ontwikkeld. De openstelling vond op 23 juni plaats. 

Diverse schuttersputten en informatiepanelen brengen de bezoeker kennis bij over die indrukwekkende oorlogsjaren ’44-‘45. Te fiets en al wandelend kan men de spannende verkenning van een Amerikaanse patrouille volgen. Ook maken Luisterkeien onderdeel uit van de Liberation Route.

De openstelling van het tweetal nieuwe fietsroutes vond plaats op 23 juni. Mevrouw Josan Meijers, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, nam de brochures van de fietsroutes in ontvangst. Vanuit een jeep nam zij kennis van het gebied en van de markeringen, die op spannende wijze informatie en ontdekken in de buitenlucht combineren.

nso2kbm7g1n25srhf46ozz2gz

Mevrouw Josan Meijers neemt de brochures in ontvangst (Foto: Hanny Harrewijn, exoduscomité)

In haar toespraak sprak zij over haar eigen familie-ervaring, die te maken had met het bombardement op Nijmegen. Mede vanuit deze herkenning bevestigend, dat de aandacht voor de kwetsbare positie van de burger in oorlogstijd terecht centraal staat in de activiteiten van het Exoduscomité.

De routes zijn voor een breed publiek toegankelijk en deels verwerkt in de diverse Exoduswandeltochten.

Brochures zijn verkrijgbaar bij de VVV in Lingewaard. Via de sites van het RBT, de VVV en ook via www.exodushuissen.nl kan men de brochure inzien en downloaden.

Tevens werd door wethouder Frits Witjes van de gemeente Overbetuwe de nieuwe brug over de Linge van een naam voorzien. De Irish Guards brug herinnert aan de hevige strijd, die in dit gebied gewoed heeft. Op een plaquette is ter verduidelijking een situatieschets aangebracht.

De heer Jan Brouwer – kenner van de Slag om Elst – heeft  de onderbouwing van deze naam op deskundige wijze verzorgd. Ook dit initiatief draagt er toe bij, dat het thema van de strijd in de Betuwe en de effecten voor de bevolking blijvend onder de aandacht komen.

iimrcn1sjkfxafxp04pycrgf0

Moment van onthulling plaquette van de Irish Guards brug in de Aam, Elst (heren Frits Witjes en Jan Brouwer)

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen