Harry Berendsen koning st. Gangulphusgilde 

Afgelopen zondag is Harry Berendsen koning geworden van het St. Gangulphusgilde in Huissen. Met het 68ste schot viel het laatste stukje van de klos naar beneden. Naast Harry deden nog drie anderen een gooi naar de hoogste gilde-titel. Broer Martien Berendsen, Henri Hermeling en Albert Jansen waren zijn tegenkandidaten. Harry was in 1983 en in 1985 al eens koning van het St. Laurentiusgilde. 

Geen koning St. Laurentiusgilde, een unieke situatie

Dit gilden voor de jonge vrijgezelle man heeft geen nieuwe koning. Voor het eerst sinds 1945 zag geen van de Laurentius gildebroeders zich in de gelegenheid een jaar lang koning te kunnen zijn. Dit is dan ook een drukke functie. Maar omdat de functie van koning erg belangrijk is binnen de gilden, zullen de oude koning met zijn 7 raadgevers de plichten vervullen.

Joey Schoenmakers voor de tweede keer Jeugdkoning

De jeugd (van onder de 18) heeft wel een nieuwe koning. Joey Schoenmakers lukte het na 60 schoten om zijn klos wederom naar beneden te krijgen. Waar Joey vorig jaar nog een tegen kandidaat had ontbrak deze dit jaar. Maar de vreugde was er niet minder om. 

i4k03ma8p3jfq6nmcajg11psw

kwepjn4ommef1gowt2aodd9fh

Het koningschap

De koning is de belangrijkste man van de gilden, het is een erebaan. Men wordt koning door tijdens het jaarlijkse koningschieten het laatste stukje van een houten klos naar beneden te schieten. Als koning sta je een jaar lang in het middelpunt van de belangstelling en heb je een grote stem in het verloop van het gilden jaar. De schuttersgilden, vroeger opgericht om de stad te beschermen, moest in tijd van vrede oefenen. Om ervoor te zorgen dat de gildebroeders goed konden schieten werd het koningschieten in het leven geroepen. Zo bleef de kwaliteit gewaarborgd.

De Gilden

Het St. Gangulphusgilde vind zijn oorsprong in 1441 en het jongere St. Laurentiusgilde is opgericht in 1661. Sinds 1886 werken de beide gilden nauw samen. Zoals eerder aangeven zijn de getrouwde mannen lid van de Gangulphusgilde en de jonge vrijgezelle mannen lid van het St. Laurentiusgilde. Dit is van oudsher zo. De gilden voeren ter herkenning allebei een andere kleur. Respectievelijk rood en blauw.

Afsluitend

Met Harry Berendsen als Gangulphuskoning en Joey Schoenmakers als Jeugdkoning begint een nieuw koningsjaar. Een jaar waarin Huissen zijn 700 jarig bestaan als stad viert. De gilden zullen hierin een prominente rol spelen.

Foto’s Tjebbe Kersten. Kijk op de website van Gilden Huissen voor meer foto’s

Jan Giesen 

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen