Voorkom dat uw kind medeplichtig wordt aan fraude

Foto:

De politie in Overbetuwe en Lingewaard heeft de laatste tijd diverse meldingen gehad van kinderen die door criminelen gebruikt zijn als een zogenaamde geldezel. Geldezels zijn jongeren die hun pinpas en pincode uitlenen aan criminelen. Met vergaande gevolgen. U kunt helpen voorkomen dat uw zoon of dochter geldezel wordt.

Hoe werkt het?
Rondom school of  internet wordt een kind benaderd (soms zelfs door een vriend of kennis) met de vraag om, in ruil voor een zogenaamde beloning, de pas en pincode uit te lenen. Criminelen storten vervolgens gestolen geld op de rekening van het kind. Dat geld wordt contant gepind met de uitgeleende pas en pincode. De crimineel verdwijnt met het geld uit beeld, terwijl het kind met de gevolgen zit.

Wat zijn de nadelige gevolgen?
Iemand die voor geldezel speelt, wordt altijd gepakt. De gevolgen zijn groot; de geldezel krijgt een strafblad, moet het gestolen geld terugbetalen en komt op een zwarte lijst bij banken.

Voorkom dat uw kind geldezel wordt
Politie en gemeente werken samen om leerlingen bewust te maken van pinpasmisbruik en de rol van geldezels. Het is belangrijk dat ook u aan uw kind vertelt dat een pinpas en pincode persoonlijk zijn en dat hij of zij deze aan niemand mag uitlenen. Zo krijgen criminelen geen kans om er misbruik van te maken.

Meer informatie?
Op de websites vraaghetdepolitie.nl of pasopjepas.nl vindt u meer informatie over het onderwerp geldezels.

Watkijkjij.tv maakte een korte videoreportage over ‘Geldezels’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen