’t IS WEER VOORBIJ, DIE MOOIE ZOMER……

De afgelopen periode heeft ons verrast met fantastisch mooi weer,de roep om water was levensgroot. Voordat we het weten is de zomer voorbij en moeten we het slechts doen met de prachtige klanken van het door Gerard Cox gezongen lied, ” ’t Is weer voorbij, die mooie zomer”.

En dan moet ik direct denken aan de vreugde die mensen hebben beleefd aan zwembaden, plassen en rivieren. Daar was het heerlijk vertoeven, bij het zoeken naar verkoeling, tijdens die mooie zomerdagen.
Ook denk ik dan aan al die mensen die voorgaande jaren bij zonnig weer vertier zochten bij het Zwanenbad, de openbare zwemgelegenheid in Huissen.
Vorig jaar november 2012 nam de Gemeenteraad van Lingewaard echter de beslissing zwaar te bezuinigen. Ook het Zwanenbad viel daar onder. Dit jaar daarom geen toilet, geen toezicht, geen zwemlijnen en geen enkele vorm van onderhoud. Streep er doorheen, basta. Zoek het verder zelf maar uit bevolking!
Politieke partij B06-L2000 heeft in juni 2013 nog vragen gesteld aan het College over deze droevige situatie. Men stelde het College voor om de zwemplaats in orde te laten brengen voor het lopende seizoen door de eigen groenvoorzieningsafdeling en mensen uit de bijstand te rekruteren voor hand en spandiensten.
Vanuit het College kwam daarop een keihard nee. De bezuiniging was immers aangenomen door de Raad en daarbij kwam ook nog, dat de grond geen eigendom van de gemeente is. Eigenaar is de Heijting Groep en die moeten het dan maar doen.
Het is geen nieuws dat de Heijting Groep al heel lang eigenaar is van de plas en de gemeente Lingewaard jaarlijks een bijdrage heeft geleverd tot 1 januari 2013. De Heijting groep heeft het zwemmen altijd getolereerd. 
De daar ook vertoevende surfclub pacht de grond van Heijting en doet zelf het beheer en onderhoud. Het ligt er bij hun prima bij.
Het argument van de gemeente, dat de maatregel door hun is genomen om de zaak tussen Huissen en Bemmel recht te trekken, slaat als een tang op een varken!
Immers, een goedkopere zwemgelegenheid dan het Zwanenbad is er niet. De plek en het water is er, van Heijting mag er gezwommen worden. De gemeente hoeft alleen maar te zorgen voor wat onderhoud. Zwemmen doet iedereen dan voor eigen risico, net zoals al meer dan 10 jaar gebeurt in Bemmel. Uiteraard dient  dan ook wat onderhoud gepleegd te worden bij de plas in de Bemmelsewaard.
Bezuinigingen oké, als dat moet! Maar waarom is er niet bezuinigd op representatiekosten van het College?
Recent hebben we de aanpak van de Ponymarkt door de Gemeenteraad en het College meegemaakt. Ook door bezuinigingen moet de Ponymarkt in de toekomst hun eigen boontjes doppen. De jaarlijkse bijdrage wordt snel afgebouwd. Het voorstel van het College werd door de Raad aangenomen. 
Een aantal amendementen werd verworpen.
Tot grote verbazing van iedereen kwam enige dagen later de mededeling van wethouder Dolmans, dat de afbouw met vertraging zou worden doorgevoerd.
De ponymarktcommissie kan aldus langer rekenen op financiële steun vanuit het College en dus niet vanuit de Raad, die hebben anders besloten. Snapt u nog iets van onze gemeentepolitiek anno 2013? Ik niet! De Raad neemt een beslissing en het College vaart gewoon een andere koers!
Zeer terecht heeft politieke partij Lingewaard Nu hier, mede namens de VVD, B06-L2000 en Lokaal Belang Lingewaard, begin juli schriftelijke vragen over gesteld aan het College. Tot nu toe is daar nog geen antwoord door het College op gegeven.
En nu komt het! Op 12 en 13 augustus is de Ponymarkt en kortebaandraverij in Bemmel. En wat doet het College? Zij houdt op 13 augustus een ontvangst met lunch voor genodigden in Kasteel de Kinkelenburg. Weet u wie ook uitgenodigd zijn? Juist, alle raadsleden met partners! Na de lunch gezellig met z’n allen naar de kortebaandraverij kijken. Columnist Sjaak Veldkamp schreef hierover in het Gemeente Nieuws.
Van welk budget wordt dit betaald? Voor u en mij een grote vraag.
Als het College en de Raad deze ontvangst nu eens achterwege laten. Kunnen door die besparing de plas in de Bemmelsewaard en het Zwanenbad voorlopig jaarlijks opengehouden worden voor zwemmers en gezinnen. Die kunnen het zich, financieel, vaak niet permitteren naar betaalde 
zwemoorden te gaan.
Ik hoop, dat we het lied ” ’t Is weer voorbij, die mooie zomer” binnenkort luidkeels kunnen zingen. Met in het vooruitzicht, een College die het lef heeft deze onnodige ontvangst/lunch niet door te laten gaan. Dat noem ik dan logisch denken en handelen!
Veel, minder bedeelde, burgers zouden het toejuichen!
Tot volgende keer!
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen