Bij ons vandaag tweede hittegolf

Foto:

Daar waar het afgelopen zaterdag 25 graden of meer is geworden kan, volgens weeronline, vandaag de tweede hittegolf van 2013 worden behaald. Het gaat om delen van Groningen, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.

De lokale hittegolf begon heftig. Afgelopen donderdag werd het 30-33 graden in grote delen van het land. Op vrijdag werd het in het oosten en zuidoosten 35-37 graden. In het Limburgse Arcen werd de hoogste temperatuur van de dag gemeten. Deze 36,9 graden was de op zeven na hoogste temperatuur ooit in Nederland geregistreerd!
Dalletje op zaterdag
Afgelopen zaterdag zat de temperatuur even in een dalletje, waardoor de 25 gradengrens op de meeste plaatsen niet werd gepasseerd. In het grootste deel van het land is hierdoor geen tweede hittegolf in de maak. Ook bijvoorbeeld in De Bilt niet.
Waar wel een tweede hittegolf?
In een strook van Groningen tot aan Limburg werd het zaterdag meer dan 25,0 graden. Dit lukte zondag ook en daarom hadden we nog één keer 30,0 graden of meer nodig. Vandaag is dit tot dusver op veel plaatsen in deze strook al gelukt. Arcen was vanmiddag het eerste waarneemstation met 30,0 graden of meer. Tussen 13:00 en 13:10 uur werd 30,1 gemeten. Ook in Volkel en Eindhoven (Noord-Brabant), Ell en Maastricht (Limburg), Hupsel (Gelderland) en Nieuw Beerta (Groningen) is inmiddels 30,0 of meer gemeten en is dus sprake van een hittegolf. Onderstaand de temperaturen tijdens de hittegolf op deze stations.
Vanaf morgen schakelen we over op  wisselvallig Hollands zomerweer en zit nieuwe hitte er voorlopig niet meer in. Mogelijk wordt het nog wel 25 graden op enkele van onderstaande stations, waardoor de hittegolf met een dag wordt verlengd.
5-8-2013-18-19-05
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen