Veel mensen niet bewust van teken

Foto:

Teken zijn kleine spinachtige dieren die zich tegoed doen aan bloed van anderen. In de vakantieperiode gaan veel mensen de natuur in, veel van hen zijn zich niet bewust van de risico’s van een tekenbeet.

Het RIVM en Wageningen University kwamen vorige week naar buiten met cijfers over tekenbeten. De verwachting is dat deze maand rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen.  Eén van de risico’s die teken kunnen overbrengen is de ziekte van Lyme, een infectieziekte waarvan de ziekmakende bacterie het zenuwweefsel, gewrichten, de huid en het hart kan aantasten.

Controleren!

De ziekte van Lyme is goed te behandelen, mits het vroeg ontdekt wordt. De beste manier om ongemakken voor te zijn, is om snel na een bezoek aan de natuur uw lichaam te controleren op teken. Een teek is dan nog relatief eenvoudig te verwijderen en het risico op een infectie is dan minder groot. 

Risico op ziekte van Lyme

Uit een enquête blijkt dat maar een derde van de mensen zichzelf op tekenbeten controleert na een bezoek aan het groen. Op basis van onderzoek in voorgaande jaren wordt geschat dat rond de 200.000 mensen een tekenbeet oplopen. Aangezien ongeveer 3% van de mensen na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt, kunnen er dus duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen. Het is dus belangrijk regelmatig en nauwkeurig te controleren op tekenbeten. 

Gebeten door een teek? 

Verwijder deze zo snel mogelijk om de kans op de ziekte van Lyme te verkleinen. ViaTekenradar.nl kunt u zich vervolgens aanmelden voor een onderzoek naar tekenbeten van het RIVM en de Wageningen University. Sinds april loopt via deze website een onderzoek waarbij door loting de helft van de deelnemers na de tekenbeet direct een advies krijgt om een éénmalige dosis antibiotica te halen bij de huisarts. Hiermee hoopt het RIVM inzicht te krijgen of mensen hierdoor minder vaak de ziekte van Lyme krijgen. 

Dit jaar zijn al ruim 3600 tekenbeten gemeld, ruim 600 teken opgestuurd om te onderzoeken op de Lymebacterie en meer dan 300 mensen hebben zich opgegeven voor het nieuwe onderzoek. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer informatie het onderzoek geeft.

Kijk voor meer informatie op: www.tekenradar.nl

Klik HIER voor enkele voorlichtingsfilms.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen