Waterschapslasten Lingewaard relatief hoog

Foto:

Waterschapslasten zijn voor huiseigenaren opnieuw hoger geworden. Een huishouden met een eigen huis betaalt in 2013 gemiddeld 319 euro aan waterschapslasten, in Lingewaard is dat 379 euro. 

Een huishouden met een koophuis in Lingewaard betaalt daarmee dus bijna 20 procent meer dan een vergelijkbaar gemiddeld Nederlands huishouden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek.

Groot verschil met huren

Een huishouden van twee personen of meer met een eigen woning van 220.000 euro is in 2013 in Lingewaard gemiddeld 379 euro kwijt. De waterschapslasten voor een meerpersoonshuishouden zonder eigen woning bedragen hier gemiddeld 270 euro. Dit verschil van bijna 40% komt met name door een heffing die alleen geldt voor eigenhuisbezitters.

Juist die heffing in 2013 met gemiddeld 7,6 procent, terwijl andere heffingen met 4,7 procent (ingezetenenenheffing) en met 2 procent (zuiveringsheffing) omhoog gaat. Hierdoor is het verschil in lasten tussen woningbezitters en huurders toegenomen. Vrijwel alle waterschappen verhogen dit jaar de tarieven.

waterschapsbelasting-landelijk

Grote landelijke verschillen

In de regio Delfland betaald de eigen woning bezitter jaarlijks 434 euro, dit is ruim twee maal zoveel als dat in De Dommel betaald moet worden. Lingewaard is daarmee een subtopper.

Waterschap?

Een waterschap controleert en regelt de waterhuishouding. De taken zijn onder andere de waterkeringszorg, het waterkwaliteitsbeheer en het waterkwantiteitsbeheer. Daarnaast is zij vaak ook verantwoordelijk voor wegenbeheer en vaarwegenbeheer. Nederland kent 26 waterschappen die gezamenlijk het grootste deel van het Nederlandse watermanagement uitvoeren. 

Bron: RTL Nieuws

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen