De Kermis is in aantocht, maar eerst… Vleiskeure’ 

Foto:

Huissen staat weer volop in het teken van de wijd en zijd bekende kermis. Het stadje van plezier zal weer vijf dagen de trekpleister voor velen uit de omtrek zijn. Maar voorafgaand aan de kermis kunnen de Huissenaren eerst volop genieten van de donderdagavond van het Vleiskeure’!

Een stukje geschiedenis

In de middeleeuwen was een van de hoogfeesten in een stad de kermis, van oorsprong een kerkelijk feest, namelijk de kerk-mis (de viering van de stichtingsdag of wijding van de hoofdkerk). Om dat feest te vieren had de middeleeuwer echter aan één dag niet genoeg. Na de godsdienstige viering gaf men zich over aan eten, drinken en vermaak en verkeerde de stad enkele dagen in een uitbundige feestroes. 

Dagen tevoren was men reeds voor de verzorging van de feestmaaltijden in de weer geweest en vooral het inslaan van grote hoeveelheden vlees eiste bijzondere zorg. Met kennis van zaken werd enkele dagen tevoren het vlees gekeurd en uitgekozen. In Huissen bestaat daarvoor een speciaal ritueel: het Vleiskeure’ op de donderdagavond vóór de kermis.

De feestavond

Het spits wordt weer afgebeten door stadsomroeper Wim Kersten met het Blèk die iedereen zal oproepen om deel te komen nemen aan deze speciale feestavond.
De start van het jaarlijkse evenement ligt weer aan het van Wijkplein waar de keurvorsten donderdagavond 19 september om 18:15 – 18:30 uur aankomen om de daar aangeboden lekkernijen van slagerij Buurman en van bakkerij Engelen te keuren.

Nadat de oorkondes zijn overhandigd trekt men per koets door Huissen onder begeleiding van de Gildenbroeders en de muzikale klanken van de Rienblaozers.

De avond zal verder worden opgeluisterd door het carnavalskoor De Slubkes, toneelgezelschap Koperen Kees, slagersknechten die op hun bakfiets weer heerlijke leverworst uitdelen, scouting Huissen die het worstsmiete in goede banen zal leiden.

vleis-2

De jonge kinderen kunnen zich vermaken op springkussens op diverse plaatsen in Huissen.

Naast de bekende slagerijen zullen supermarkten, horecagelegenheden, restaurants, cafetaria’s en ’t Wijnhuys hun medewerking verlenen aan het evenement.

Keurvorsten zijn afgevaardigden van de Gilden, De Kraonige Zwaone en Vrienden van Huissen.

De tocht eindigt bij slagerij Mom op het Raadhuisplein waar muziekvereniging de Volharding al vanaf 18.30 uur een prachtig concert ten gehore zal brengen en hun jaarlijkse kermisverloting zal houden.

Het belooft weer een uniek spektakel te worden en de organisatie verwacht dan ook een grote opkomst. En natuurlijk zullen vanaf 21.00 uur de cafés hun dorstige gasten weer verwennen met livemuziek tot in de vroege uurtjes.

Stichting Vrienden van Huissen

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook?

Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen