Bijzondere plechtigheid aan de Linge

Het Exoduscomité organiseerde op 10 september een ceremonie aan de Linge. Aanleiding was de formele onthulling van de namen van het nieuwe fietspad en de nieuwe fietsbrug over de Linge in het park Lingezegen. Het Airbornepad, welke Lingezegen doorkruist, vindt zijn oorsprong in de aanwezigheid van Airborners in de Betuwe in de periode ’44-’45. Het is een ode aan hen, die streden in dit gebied en bijgedragen hebben aan de bevrijding.

Ceremoniemeester Max Bozon kon velen welkom heten, waaronder de waarnemend burgemeester van Lingewaard en collegeleden, ook die van de Overbetuwe. Tevens waren aanwezig vertegenwoordigers van zowel het Bevrijdingsmuseum als het Airborne Museum. Zeer veel waardering was er voor de aanwezigheid van de heer Ulrich Francken, voorzitter van de Euregio uit Weeze, tevens burgemeester van Weeze.

zbze385cmi8415bw25kcsdox0

Ook waren er vertegenwoordigers van historische verenigingen, historici, scholieren van het OBC en de Regenboog en belangstellende burgers.

De Bevrijdingsbrug is een verwijzing naar een toekomst zonder oorlog en naar het herstel van de rechtstaat. Het Frontlijnpad, met zijn twee schuttersputten, geeft aan, dat langs de Linge globaal genomen het front werd gevormd. 

Sprekers waren ondermeer burgemeester de Vreeze van Lingewaard, de heer Ulrich Francken, voorzitter van de Euregio en de voorzitter Martien van Hemmen van Stichting Exodus.

bcj0qsw3643n6s5usf3cpivy2

Rode draad voor de sprekers was de noodzakelijke erkenning voor het hetgeen zich hier On the Island, het Niemandsland “De Betuwe” heeft afgespeeld. In het bijzonder de ellende die de burgers heeft getroffen die voor de duur van 8 maanden naar elders moesten vluchten. Terugkomend van de evacuatie bleek de schade zeer groot. Daarnaast was er het verlies van de honderden gedode burgers.

Het Exoduscomité kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst waarbij het verder verbinden van mensen vanuit het thema WO II verder is ontwikkeld. Samenwerking is daarbij van belang. De bezoekers hebben dat met hun aanwezigheid en inbreng bevestigd.

Kijk voor het volledige verslag op de website van Exodus

yjjgae4i296grq79c4w2nwd0j

xxgezciomahuk8wlq0dfynumi

yukr6tlbhb6zacymfs62n8u4h

bdjxewohvflokkbkjsuzmqq2l

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen