Verliest Bemmel zijn kerk(toren) of zijn geloof?

Foto:

Wat een mooi plan. De kerk die leegkomt gebruiken als sociaal cultureel centrum. Geen tapijthal, grootgrutter of sloop, maar behouden voor de gemeenschap van Bemmel.

De Stichting Kerkplan Bemmel heeft achterbannen die in het dorp al jarenlang hebben laten zien wat vrijwilligers voor elkaar kunnen krijgen. Zoals de mannen en vrouwen van TOP, die meehelpen aan de dweildag en andere Bemmelse evenementen en de SMB-ers die het voor elkaar kregen een zwembad om te toveren tot muziektempel. Er is zelfs een grote geldschieter gevonden en mogelijk een flinke subsidie van de provincie die het ook belangrijk vindt dat kerken een herbestemming krijgen.

Maar nu de Kinkel. Die kan binnen hetzelfde budget als de kerkplannen wél energiezuiniger worden gemaakt, maar er is dan geen geld meer voor het vergroten van de zaal. En was het niet zo dat er heel veel ander achterstallig onderhoud was? O, dat blijkt ineens opgelost te zijn. Geluidsoverlast tussen de zalen eveneens? De Kinkel blijft na oplappen van de gemeente en daarmee ook de onderhoudslasten. Dat bij sloop een mooie ontwikkellocatie vrij komt die geld oplevert, is niet in de berekening meegenomen. De Kinkel lijkt naast achterbannen ook een voorban te hebben in het college. Zou dat de reden zijn waarom het college kiest voor de Kinkel, zonder goede onderbouwing?

Het geloof van deze coalitie in de titel van hun eigen programma “loslaten in vertrouwen” en in de meedenkende burgerparticipatie lijkt van korte duur. Misschien veranderen ze nog van gedachten en blijft de kerktoren staan voor een sociaal cultureel centrum.

Lianne Duiven 

Raadslid GroenLinks

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen