Raad Lingewaard ‘Zorg voor de Jeugd niet onze zorg’  

Foto:

LINGEWAARD – Afgelopen donderdag, 55 dagen voordat gemeenten verantwoordelijk worden voor de decentralisaties, stond de Jeugdnota en verordening Jeugdhulp op de agenda. Het collegevoorstel was er één met alleen algemene uitgangspunten. Het is echter een papieren werkelijkheid die wordt omschreven. Hoe gaat dit in de praktijk uitpakken en hoe gaat het door bezuinigingsdrift gedreven college hiermee om?

Een college dat heeft aangegeven geen euro extra te willen investeren in de zorg. Ook niet nu het VVD/PvdA kabinet ondersteund door D66, CU en SGP de gemeenten heeft opgezadeld met de uitvoering van de zorg zonder daar het bijbehorende geld mee te sturen. Een college dat liever belastinggeld steekt in onnodig extra asfalt, bakstenen, volstrekt onnodige dure bureaucratie en het verhogen van de kosten van het politieke apparaat, dan in de inwoners van Lingewaard.

De SP is van mening dat de raad als hoogste orgaan goed de touwtjes in handen moet houden, zeker nu het gaat om de zorg van kinderen. Het college behoort wat de SP betreft duidelijke  plannen ter goedkeuring aan de raad voor te leggen en beleid uit te zetten wat door de raad goed te controleren is.

Daar denkt het college anders over, zij wil een vrijkaartje om de Jeugdzorg in te vullen zoals het hen goed uitkomt en die krijgen zij nu ook. Zoals altijd ondersteunden de coalitiepartijen braaf hun wethouders. Werkelijk dualisme bestaat helaas ook in Lingewaard niet, al wordt er soms een showtje voor de bühne gespeeld om de pers en inwoners om de tuin te leiden.

En ondanks dat de andere oppositiepartijen het SP amendement steunden, die het mogelijk zou maken dat de raad de touwtjes in handen houdt, stemden ook zij uiteindelijk, na een niks zeggende belofte van de wethouder, toch in met de Jeugdnota en de verordening. Alleen de SP liet zich niet met een kluitje het riet in sturen en hield de rug recht.

De Jeugdnota en verordening werden aangenomen. De kans dat er straks kinderen tussen de wal het schip komen te vallen is daarmee een stuk groter  geworden. De SP houdt de vinger aan de pols en zal tot actie overgaan wanneer het college in 2015 keuzes maakt wat tot menselijk leed zal leiden. 

Vanavond wordt de raadsvergadering vervolgd. Dan staat de WMO op het programma. Ook dan zal de SP wederom een amendement inbrengen dat ervoor moet zorgen dat de raad de touwtjes in handen houdt. Tevens dient de gehele oppositie een amendement in voor een kwijtscheldingsregeling van de eigen bijdrage WMO voorzieningen tot 120% van de bijstandsnorm.

Deze ‘eigen bijdrage voor de WMO’ oplopend van 180 euro tot enkele duizenden euro’s per jaar werd door de raad unaniem ingevoerd vanaf 1 januari 2013. De SP, toen nog geen raadspartij, drong bij de raadspartijen aan voor een regeling  voor de inwoners, afhankelijk van een voorziening,  met een smallere beurs. Al snel bleek dat de eigen bijdrage regeling de armere Lingewaarders, afhankelijk van een elektrische rolstoel of scootmobiel, beletten om mee kunnen blijven doen in de samenleving. De SP is dan ook verheugd dat voortschrijdend inzicht, bij in ieder geval de andere oppositie partijen, ertoe heeft geleid dat er nu gezamenlijk zamen ingezet wordt op een kwijtscheldingsregeling.

Na vanavond weten we of ook Lokaal Belang Lingewaard, het CDA, LingewaardNU en de VVD echt vinden dat iedereen mee moet kunnen doen of hen achter de geraniums laat vereenzamen.  

SP Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen