Gemeentelijke belastingen 2021 in Lingewaard fors hoger

Foto: Lingewaard Nieuws

Afgelopen week kregen Lingewaarders de aanslag gemeentelijke belastingen 2021 in de brievenbus. Met name de tarieven voor de onroerendezaakbelastingen stegen.In Lingewaard met 20 procent.

De gemiddelde landelijke stijging voor het komende jaar is 4 procent. Veel gemeentes zitten daar flink boven. Ook Lingewaard, met 20 procent stijging ten opzichte van vorig jaar.

Forse stijgingen

In meer gemeentes zijn de gemeentelijke belastingen dit jaar fors gestegen. Zo stijgt de OZB in onze buurgemeente Renkum met 36,6 procent. In de gemeente Opmeer is de stijging maar liefst 41,3 procent.

Op de aanslag staan:

  • de onroerendezaakbelastingen (OZB) 2021
  • de rioolheffing 2021
  • de afvalstoffenheffing (vast bedrag) 2021
  • hoe vaak je restafval hebt aangeboden (container of ondergrondse) in 2020

Er kunnen ook andere belastingen op de aanslag staan, zoals hondenbelasting of reclamebelasting. Op de aanslag staat ook de WOZ-waarde van je woning.

Wat is OZB?

Onroerendezaakbelasting (OZB) is onderdeel van de gemeentelijke belastingen. Je betaalt onroerendezaakbelasting wanneer je eigenaar of gebruiker van een pand bent. Huurders betalen geen OZB, omdat ze niet de daadwerkelijke eigenaar van hun woning zijn. De hoogte van de WOZ-waarde ligt ten grondslag aan de hoogte van de OZB. Het OZB-tarief is een percentage van de WOZ-waarde van jouw woning of pand.

Betalen en bezwaar maken

Bij de aanslag vind je een toelichting. Hierop staan de verschillende soorten belastingen en heffingen uitgelegd. Op de achterkant van de aanslag staat meer informatie over het betalen van de aanslag. Bent je het niet eens met (een deel van) de aanslag? Op de achterkant lees je wat je kunt doen. Wanneer je in aanmerking komt voor kwijtschelding, staat dit automatisch op het aanslagbiljet.

Uitstel voor ondernemers

Door de coronacrisis hebben veel ondernemers het zwaar. Daarom biedt de gemeente Lingewaard haar ondernemers de mogelijkheid om de gemeentelijke belastingen drie maanden later te betalen. De uiterste betaaldatum verschuift naar 31 juli 2021. Ben je ondernemer en maak je geen gebruik van automatische incasso? Dan hoef je dit niet aan te vragen: je mag gewoon later betalen. Betaal je in termijnen met automatische incasso? Dan moet je wel zelf uitstel aanvragen. dAT vanaf 26 februari doen via onze website.

Vragen?

Heb je vragen over de belastingaanslag? Je leest er hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen