Vlieg mee met Phion in cursus over klassieke muziek voor iedereen

Foto: Phion

Op 1 februari lanceerde Phion de gratis online muzikale serie: Vlieg mee met Phion. In deze spannende, ontroerende én leerzame serie maak je kennis met de wereld van klassieke muziek en met Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel.

De serie is ontwikkeld voor leerlingen in het basisonderwijs, maar is door zijn speelse karakter, leuke vragen en weetjes geschikt voor iedereen van acht tot tachtig plus.

Kinderen klassiek muziekonderwijs bieden

Met deze serie wil Phion meer kinderen klassiek muziekonderwijs bieden, om zo bij te dragen aan hun algehele ontwikkeling. Daarnaast ondersteunt Vlieg mee met Phion de leerkrachten in het basisonderwijs op een laagdrempelige en eenvoudige manier met aansprekende filmpjes en bijpassend lesmateriaal. Freek Koopmans, Eric Robillard, musici en dirigent beleven in de serie vele muzikale en grenzeloze avonturen. Vlieg jij met ze mee naar de wereld van Phion?

Zelf muziek maken, dansen en zingen in de klas

Vanaf 1 februari wordt er wekelijks op dinsdag om 10.00 uur een nieuwe aflevering van de serie via Phions social media kanalen en het Youtube kanaal gedeeld. Daarnaast is er voor ouders en leerkrachten aanvullend lesmateriaal beschikbaar via www.phion.nl, waarmee de kinderen alle dansjes, bodypercussie en zang leren van het Vlieg mee met Phion lied. Dit aanstekelijke lied is in samenwerking met verschillende regionale partners geproduceerd. Kijk je de hele serie en het aanvullende lesmateriaal dan kun je in de laatste aflevering de gehele videoclip thuis of in de klas kunnen meespelen. Zo leuk kan muziekles op school zijn.

Hoeveel water past er in een tuba?

De serie wordt gepresenteerd door het duo Freek Koopmans en Eric Robillard.
In de afleveringen gaan zij op zoek naar de antwoorden op vragen als: Hoeveel water past er in een tuba? En: waarom wordt een film minder spannend als je de muziek zachter zet? Spelenderwijs komen kijkers in aanraking met verschillende instrumenten en musici, leren ze wat een orkest is, ervaren ze wat muziek met je gemoedstoestand kan doen.

Laagdrempelig en gratis

Achter de schermen is er maanden hard gewerkt om Vlieg mee met Phion te realiseren. “Ik kan niet wachten tot de serie online komt en alle kinderen kennis kunnen maken met klassieke muziek en Phion,” zegt projectleider Eva Wilgers. “Het is zo’n laagdrempelige manier om muziekeducatie in de klas en binnen huiskamers te brengen. En het is ook belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat klassieke muziek echt bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van kinderen.”

Muziek geeft zelfvertrouwen

Phion, diepgeworteld in het landschap van muziekonderwijs in Gelderland en Overijssel, signaleerde dat sommige ouders of leerkrachten zich niet vaardig genoeg voelden in het geven van muziekeducatie, of dat er simpelweg geen tijd of budget was om iets met muziek te doen. “Via onze website boden we scholen al verschillende gratis energizers en korte muziekfragmenten aan, en deze blijken erg populair. Zo is het idee geboren om een serie van korte afleveringen aan te bieden met meer verdieping en  participatie-elementen. Het is zo belangrijk dat we onze rol van cultuureducatie pakken voor de toekomst van onze kinderen. Muziek zorgt namelijk voor zelfvertrouwen, plezier, creativiteit en een goede sfeer in de klas. Maar bovenal brengt het het mooiste in het kind naar boven,” aldus Eva Wilgers van team Educatie en Interactie van Phion.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen