Op zaterdagavond 4 maart is ‘Kegelstatt’ met kamermuziek in de Waalse Kerk

Foto: Concert Kegelstatt

Op zaterdagavond 4 maart spelen de Arnhemse klarinettist Kees van der Harst, altvioliste Irma Haverkamp en pianist Bert Roest concert ‘Kegelstatt’ met kamermuziek in de Waalse Kerk in Arnhem. De musici kiezen voor een programma met klassieke en laat-romantieke werken.

Dit wordt afgewisseld met een licht moderne speldenprik in de vorm van drie korte delen van Igor Stravinsky.

Het volledige programma:

W.A. Mozart – Kegelstatt-Trio, KV 498

  1. Pierné – Canzonetta, Op. 19
  2. Stravinsky – Three Pieces
  3. Glinka – Sonate für Viola
  4. Bruch – delen uit: Acht Stücke

Kegelspel

Het concert opent met het meest bekende werk van de avond, het Kegelstatt Trio, KV 498 van Wolfgang Amadeus Mozart. Muziek die Mozart schreef tijdens het kegelen. De speelsheid van het kegelspel klinkt dan ook duidelijk door in de muziek. Voor de klarinet is dit een belangrijk werk; het eerste kamermuziekwerk van Mozart waarin de klarinet centraal staat. Omdat er in 1786 nog niet heel veel vaardige (amateur)klarinettisten waren, schreef Mozart ook een alternatieve vioolpartij.

Verjaardagscompositie

Naast dit speelse trio staan voor klarinet en piano ook de lyrische Canzonetta van Gabriel Pierné op het programma, gevolgd door de drie delen van Igor Stravinsky voor klarinetsolo. Na de pauze zullen het eerste deel uit de altvioolsonate van Mikhail Glinka en delen uit Acht Stücke van Max Bruch ten gehore worden gebracht.
Een ruime eeuw na het Kegelstatt Trio schreef Max Bruch zijn Acht Stücke voor klarinet, altviool en piano. De klarinettist die hij in gedachten had was een uitmuntende speler. Een musicus die Bruch door en door kende, want deze muziek schreef hij voor zijn zoon én naamgenoot Max Felix Bruch. Een set van acht muziekstukken ter ere van diens 25ste verjaardag. Van een solopartij is echter geen sprake: in de muziek van Bruch zijn de drie instrumenten gelijkwaardig, mengen hun klanken tot één instrument.

Over de musiciWaalse Kerk

  • Kees van der Harst is een Arnhemse klarinettist, klarinetdocent bij De Muziekmakerij, voorheen de Arnhemse muziekschool. Zijn muzikale wortels liggen ook in Arnhem; hij behaalde zijn bachelordiploma klassiek klarinet in Arnhem bij ArtEZ en is als master afgestudeerd aan de Messiaen Academie.
    Sinds zijn afstuderen speelt Kees als freelance musicus in orkesten en muziektheaterproducties en is hij dirigent.
    Afgelopen herfst werd Van der Harst uitgenodigd om met het Amsterdam Wind Quintet concerten te verzorgen in Manama (Bahrein) en Dammam (Saudi-Arabië). In de zomermaanden treedt hij veelal in de buitenlucht op met Het Linnaeus Trio.
  • Kees van der Harst en Irma Haverkamp deelden al vele podia, meestal in orkestproducties. Zo speelden ze diverse Verdi-opera’s bij Opera Spanga en kwamen ze op Malta terecht tijdens de culturele uitwisselingsjaar Leeuwarden-Valetta, waar ze in het Teatru Manoel, het oudste theater van Europa, speelden.
  • Irma Haverkamp en Bert Roest hebben de afgelopen jaren vooral veel als duo gemusiceerd. Met Kees erbij promoveert dit duo voor dit programma tot trio.

Praktische informatie

Concert ‘Kegelstatt’ speelt op zaterdag 4 maart in de Waalse Kerk, Gasthuisstraat 1. Het begint om 20.00 uur.
De Waalse Kerk staat in het centrum van Arnhem, achter de Stadsschouwburg, aan de Gasthuisstraat 1. De kerkdeuren zijn geopend vanaf 19.30 uur.
Entree: €15,- voor volwassenen en €10,- voor jeugd/Gelrepas/CJP.
Kaarten zijn online te bestellen via ticketkantoor.nl/shop/kegelstatt of aan de deur, indien nog beschikbaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen