Maand van de Geschiedenis in het Openluchtmuseum: Legale handel cocaïne tijdens WOI

Foto: Openluchtmuseum Arnhem

Nederlands Openluchtmuseum en Musis en Stadtheater Arnhem presenteren in het Nederlands Openluchtmuseum De Nederlandsche Cocaïnefabriek. Dat is een coproductie van Tafel van Vijf Muziektheater en Museum Huis Doorn.

Een programma bestaande uit een interactieve expositie en een game voorstelling met live muziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in cocaïne tijdens WOI.

Maand van de Geschiedenis

In oktober vindt het grootste jaarlijks terugkerende geschiedenisevenement De Maand van de Geschiedenis plaats met dit jaar als thema ‘Eureka!’. Het Nederlands Openluchtmuseum heeft in samenwerking met Musis en Stadstheater Arnhem De Nederlandsche Cocaïnefabriek opgenomen in dit programma. De voorstelling sluit aan bij het thema ‘Eureka!’. De historische ontwikkeling van (hard)drugs, van legale medicinale toepassing tot illegale handel in verslavende middelen, laat een interessante keerzijde van wetenschappelijke vooruitgang zien. Ook de huidige omgang met drugs is fascinerend en legt allerlei tegenstrijdigheden bloot, waardoor dit programma over de Nederlandse cocaïnehandel rond WO1 extra interessant en actueel is. Hierbij voert de rondleiding (onderdeel van de voorstelling) behalve door de pop-up expo tevens langs de WOI locaties van het museumpark.
Het Nederlands Openluchtmuseum is geopend vanaf 10.00 uur.

Eerste Wereldoorlog

De muziektheatervoorstelling is vrij gebaseerd op het boek ‘De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek’ van Conny Braam. De voorstelling gaat over Lucien, een handelaar in medicinale cocaïne tijdens WOI (1914-1918). Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden.

Game voorstelling

Ga mee terug in de tijd met handelsreiziger Lucien en maak je eigen keuzes in tijden van crisis en oorlog. Maar iedere keuze heeft consequenties. Welke handelsgeest drijft jou voort? Door het interactieve spel en de opzwepende live muziek wordt het verleden herkenbaar en invoelbaar.
Het gehele programma duurt circa 150 minuten en is geschikt voor iedereen vanaf veertien jaar.

Maximum aantal personen

Vanwege het maximum aantal personen dat aan dit programma kan deelnemen, dient u apart voor dit programma een gratis ticket te reserveren. Tickets zijn te reserveren via openluchtmuseum.nl/tickets.
Om deze gratis voorstelling bij te wonen dien je een geldig entreebewijs van het Nederlands Openluchtmuseum te bezitten.

Speeltijden

  • Zaterdag 30 september – 11.30 en 13.30 uur
  • Zondag 1 oktober – 11.30 en 13.30 uur
  • Zaterdag 7 oktober – 11.30 en 13.30 uur
  • Zondag 8 oktober – 11.30 en 13.30 uur
  • Zaterdag 14 oktober – 11.30 en 13.30 uur
  • Zondag 15 oktober – 11.30 en 13.30 uur

Tafel van Vijf Muziektheater

Tafel van Vijf Muziektheater (Tv5) verbindt theater en muziek met geschiedenis en erfgoed. Ze maken al meer dan vijftien jaar hedendaags muziektheater over actuele thema’s. Dit koppelen ze aan parallelle verhalen uit onze geschiedenis, verbonden met historische objecten in de musea. Vast onderdeel van hun concept is een rondleiding die de benodigde historische context geeft. De voorstelling biedt vervolgens de ruimte voor verbinding met het hier en nu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen