Eerste lokale tropische dag 2013 een feit

Foto:

Voor het eerst dit jaar is de temperatuur in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. Om 12.40 uur werd het in Eindhoven 30,1 graden volgens de meteorologen van weeronline.nl. Ook op andere plaatsen gaan we de 30 gradengrens vandaag doorbreken.

Ook Limburg is met Arcen inmiddels door de 30 graden grens. Elders in Brabant is het ook warmer dan 30 graden, Gilze-Rijen werd rond kwart voor twee 30,8.

Vorig jaar beleefden we de eerste lokale tropische dag op 23 mei in Hupsel. Het werd daar toen 30,8.

Of we vandaag al een landelijke tropische dag kunnen noteren is nog even afwachten. Momenteel is het in De Bilt 26,8 graden. Doordat de zon vanmiddag doorbreekt stijgt de temperatuur de komende uren nog verder door in De Bilt. In 2012 moesten we tot 18 augustus wachten voordat we landelijk konden spreken van een tropische dag. Toen werd het 32,0 graden, een dag later zelfs 33,0.

Morgen kan het nog warmer worden. De maximum temperatuur komt uit op ongeveer 35,0 graden. Het lijkt onrealistisch dat we morgen het all-time-high record halen. De omstandigheden zijn niet ideaal genoeg door teveel bewolking en in de middag ontwikkelende buien. Ook de luchtsoort is simpelweg niet warm genoeg. 38,6 is daardoor nauwelijks mogelijk.

Morgen flink onweer

Vanavond en vannacht is er kans op afgezwakte onweerscomplexen uit Belgiƫ en Frankrijk. Vanaf morgenmiddag ontstaan buien in en rond Nederland, hierbij is kans op flinke hagelstenen en lokaal behoorlijk wat neerslag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen