Uw eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen

Foto:

De gemeente Lingewaard legt, net als veel andere gemeenten, vanaf 1 januari 2013 een eigen bijdrage op aan mensen die een voorziening aanvragen in het kader van de Wmo.
Wanneer aan u na 1 januari 2013 een voorziening op grond van de Wmo verstrekt is, dan betaalt u daarvoor een eigen bijdrage zodra de voorziening is geleverd.

Uw WMO voorziening van voor 1 – 1- 2013?

Wat als u al gebruik maakt van een Wmo voorziening die vóór 1 januari 2013 is verstrekt?Voor in bruikleen verstrekte voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een scootmobiel of traplift, die verstrekt zijn vóór 1 januari 2013 geldt een overgangsperiode van een half jaar. Dit betekent dat u vanaf 1 juli 2013 een eigen bijdrage gaat betalen voor deze voorziening. Op 13 maart 2013 heeft de gemeente Lingewaard iedereen die een voorziening gebruikt een brief hierover gestuurd. 

Geldend voor de eigen bijdrage

De eigen bijdrage wordt opgelegd bij de voorziening die de gemeente aan u in bruikleen of eigendom verstrekt, maar ook als u via een persoonsgebonden budget zelf de voorziening aanschaft. U betaalt voor alle voorzieningen die u verstrekt krijgt eens per 4 weken één totaalbedrag.

Voor de in bruikleen verstrekte middelen zoals onder anderen de scootermobiel, driewielfiets, tandem en de traplift wordt een maximum gesteld aan de eigen bijdrage per 4 weken. Voor deze voorzieningen betaalt u dus een eigen bijdrage zolang u er gebruik van maakt. Indien u een voorziening in eigendom is verstrekt, betaalt u aan eigen bijdrage nooit meer dan wat de voorziening in totaal heeft gekost. 

Er zijn een aantal voorzieningen waarvoor geen eigen bijdrage geldt

  • een rolstoel,
  • een financiële vergoeding; bijvoorbeeld in de vorm van een forfaitaire vervoersvoorziening, een verhuiskostenvergoeding of een financiële vergoeding voor een sportrolstoel,
  • een kortingspas voor de stadsregiotaxi,
  • alle voorzieningen voor kinderen jonger dan 18 jaar en
  • voor de in het verleden in eigendom toegekende woonvoorzieningen.

Berekening eigen bijdrage

De gemeente geeft de kostprijs van de voorziening door aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK berekent op basis van uw inkomensgegevens, leeftijd, gezinssamenstelling en het vermogen de hoogte van uw bijdrage. U hoeft daarvoor geen inkomensgegevens te overleggen: het CAK controleert dit zelf bij de belastingdienst.

U krijgt over de hoogte van de eigen bijdrage bericht van het CAK. Het CAK zorgt ook voor de inning van uw eigen bijdrage en maakt dat vervolgens over aan de gemeente.

Wanneer kunt u de eerste factuur van het CAK verwachten?

Maakt u vanaf 1 januari 2013 gebruik van een individuele voorziening van de gemeente dan heeft u in maart 2013 al een factuur ontvangen. Maakt u al voor 1 januari 2013 gebruik van een individuele voorziening dan kunt u rond 15 juli 2013 een factuur verwachten. U heeft dan inmiddels al bericht ontvangen van het CAK overwat uw maximale eigen bijdrage zal zijn. 

Vragen

Voor vragen kunt u bellen met een medewerker van het team Maatschappelijke ondersteuning (026) 3260 111 (kies voor optie 1).  Het team is iedere dag bereikbaar tussen 8.30 uur en 12.30 uur.

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen