SPORT VERBROEDERT…..

Bemmel is boos, heel boos! Naast de ponymarkt commissie zijn nu ook diverse zaalsportverenigingen het oneens met het uitvoerend beleid van het College van B&W. Afgelopen donderdag, tijdens de laatste Raadsvergadering voor het zomerreces, maakte de heer R. Duifhuizen voor de tweede keer gebruik van het spreekrecht burgers. En dat deed hij op een niet mis te verstane manier. Basketbalvereniging Batouwe, behorend bij de absolute top in Nederland, wordt volgens hem bedreigd met de ondergang.

Wat is er precies aan de hand? De gemeente Lingewaard, in de persoon van wethouder Louis Dolmans die o.a. sport in zijn portefeuille heeft, heeft een nieuwe beheerder aangesteld voor sporthal de Bongerd. Het contract zou al getekend zijn, maar blijkt nog niet getekend. De nieuwe beheerder, Jan Groot Antink uit Bemmel, is ook verantwoordelijk gesteld voor de uren indeling. Dat heeft hij overgenomen van Laco. De bedoeling van Jan Groot Antink is verder dat hij t.z.t. ook het beheer onder zijn hoede krijgt van sportzaal de Heister. Contractueel zit dat nu nog bij Laco.

Daarnaast blijkt de Gemeente Lingewaard vergaande toezeggingen te hebben gedaan. De kantine wordt verbouwd tot bijna 2 keer zo groot en er komt ook een nieuwe entree. Het is volkomen onduidelijk of het achterstallige onderhoud van de sportzaal ook wordt uitgevoerd.

De grote vraag is nu, wie gaat dat allemaal betalen? Heeft de gemeente dit echt toegezegd aan Groot Antink? Ten laste van welk jaar komt dit? Het staat niet genoemd in de Kadernota 2014. Jan Groot Antink heeft grootse plannen en wil veel evenementen gaan organiseren. En daar ziet de Bemmelse horeca terecht oneerlijke, gesubsidieerde, concurrentie in. Ook zij spraken donderdagavond in. En of het nog niet genoeg was, ook de omwonenden maakten gebruik van het spreekrecht. Zij zijn bang dat nachtelijke festiviteiten voor overlast gaat zorgen.

Blijft de Bongerd nou een sporthal of wordt het ongemerkt omgezet in een evenementenparadijs? Ik ga natuurlijk, als sportliefhebber, uit van het eerste!

Ik heb goed geluisterd naar zowel insprekers als het College en de Raad. De zaak ligt zeer gecompliceerd. Het heeft er alle schijn van dat hier sprake is van cliëntelisme (politici laten deelbelangen dan voor het algemeen belang gaan, ook wel achterkamertjespolitiek genoemd). Uit alles blijkt, dat niet alle informatie op tafel ligt, zeker wat betreft het financiële gedeelte.

Batouwe gaf duidelijk aan met alle partijen, als volwassenen, zo snel mogelijk rond de tafel te willen. Nu rest hen, met de genomen beslissing van de Raad en het College, wellicht een gang naar de rechter. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Dat gaat weer geld kosten!

Een sporthal is toch zeker in de eerste plaats voor scholen, gevolgd door sportverenigingen en daarna voor verenigingsactiviteiten. Op de allerlaatste plaats komen pas commerciële activiteiten in aanmerking. Wellicht is daar ruimte voor in de zomerschoolvakantie en competitieloze periodes. Kennen de wethouder en de nieuwe beheerder wel goed de regels van sportbonden voor regionale en landelijke competities, het lijkt van niet. Kan Jan Groot Antink dan zo maar een aantal weekenden bestemmen voor zijn commerciële activiteiten? Dit loopt dus volledig uit de hand!

En dan ook nog die uitbreiding van de kantine in de Bongerd. Sporters drinken graag iets na trainen en wedstrijden. Zitten liever in een gezellige knusse kantine dan in een luxe veel te grote ruimte. En vooral lage consumptieprijzen zijn aantrekkelijk. Er zijn plenty voorbeelden van kantines in eigen beheer. Verenigingen varen er wel bij. Vanuit mijn sportactiviteiten kan ik hierover goed oordelen. Ik ken zeer veel sporthallen in heel Nederland.

Groot Annink werkt er nu naartoe, dat sporters en publiek met eigen plastic gevulde flesjes gaan sporten en kijken naar sportwedstrijden. Of staat in zijn contract dat dit verboden kan worden? Is dit nu echt een voorbeeld van sport verbroedering? Dat laatste heeft de gemeente Lingewaard toch zeker ook hoog in het vaandel staan!

Als er bij een 5 jarig contract na 1 jaar een evaluatie plaatsvindt, moeten ook waterdichte sancties omschreven worden. De kans op een ‘welles nietes’ spelletje is levensgroot. Fractievoorzitter Piet Wegh (VVD) denkt daar wel erg eenvoudig over, gezien zijn woorden tijdens de Raadsvergadering. Het is daarom veel beter een proefperiode van 14 maanden af te spreken, met stilzwijgende verlenging of opzegging uiterlijk na 12 maanden. Ben heel benieuwd naar de inhoud van het contract.

Dan nog even de Ponymarkt. Terecht dat de gemeente ingrijpt. Andere evenementen moeten ook zelf de broek ophouden. Snel naar een nieuwe Stichting. De huidige commissie heeft € 16.000,– eigen vermogen opgebouwd. Dat is dus eigenlijk gemeenschapsgeld. Dit moet toch voldoende zijn om alles vloeiend over te laten lopen in een nieuwe stichting. Zo zal ook de ponysport weer voor verbroedering en gezelligheid kunnen zorgen!

SPORT VERBROEDERT……..hoop echt dat alle problemen snel opgelost, zonder inschakeling van de rechter.

Tot volgende week!

Bert Gerritsen

Ook op de hoogte blijven
van ons laatste nieuws via Facebook? 
Klik hier en
druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan
via 
@lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen