A15 wordt definitief doorgetrokken

Foto:

Minister Schultz van Haegen, gedeputeerde Conny Bieze van Provincie Gelderland en voorzitter Wim Dijkstra van Stadsregio Arnhem Nijmegen hebben de definitieve bestuursovereenkomst over de doortrekking van de A15, van Bemmel naar Zevenaar, ondertekend. Hierin is ook de besteding van de 55 miljoen euro opgenomen die de regio inzet voor aanvullende inpassingsmaatregelen, waaronder een goede inpassing van Park Lingezegen. De nieuwe weg moet in 2019 klaar zijn.

Uitgesteld
De ondertekening van de bestuursovereenkomst zou aanvankelijk in november 2012 plaatsvinden. Vanwege de bezuinigingsronde op het infrastructuurfonds is dit uitgesteld. Gedeputeerde Conny Bieze: ‘Gelderland heeft lang gevochten voor de doortrekking van de A15. Over de doortrekking van de A15 wordt al vijftig jaar gesproken. Ik ben blij dat we er nu uit zijn en aan de slag kunnen. Ondernemers kunnen niet wachten tot de nieuwe weg wordt aangelegd.’

Tracé
In de bestuursovereenkomst is vastgelegd waar de nieuwe weg precies komt te liggen. Met instemming van de Tweede Kamer heeft de minister gekozen voor het tracé ‘doortrekking Noord’ op minimaal 140 meter afstand van Groessen met een brug over het Pannerdensch Kanaal en een half verdiepte ligging van drie meter bij Groessen. De minister heeft haar vertrouwen uitgesproken dat de markt in de aanbesteding een geheel verdiepte ligging (-6 meter) kan realiseren.

Inpassingen
In de bestuursovereenkomst staan ook de afspraken die met de aanliggende gemeenten zijn gemaakt over de besteding van de 55 miljoen euro die de regio heeft vrijgemaakt voor aanvullende maatregelen voor inpassingen en infrastructuur. Het gaat daarbij over onder meer een goede inpassing van Park Lingezegen, een fietsverbinding over de brug en de aansluiting bij Zevenaar Oost.

Planning
De minister wil met voortvarendheid doorgaan met de uitvoering van het project. Schultz: ‘De A15 is een zeer belangrijke verbinding van de haven van Rotterdam naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland. De economie krijgt met deze nieuwe verbinding een enorme impuls.’ De inzet van Rijk en provincie is de nieuwe weg in 2019 open te stellen voor het verkeer.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen