Vierdaagse Nijmegen: oprichtingsverhaal

Foto:

Op 3 april 1908 waren mensen in het Zuid-Hollandsch Koffiehuis aan de Groenmarkt in Den Haag bijeen. Zij richtten de Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding op, de eerste sportkoepel in Nederland. In 1909 organiseerden zij de eerste Vierdaagse van Nijmegen.

Op woensdag 1 september 1909, startten 306 deelnemers vanuit een tiental kazernes voor de ongeveer 150 kilometer die van garnizoen naar garnizoen afgelegd moeten worden.

De NBvLO gebruikte een idee van luitenant C. Viehoff om in vier dagen naar de sportdagen in Breda te marcheren. Het werd als uitgangspunt genomen voor de eerste Vierdaagse van Nijmegen die in 1909 plaatsvond.

Lees het hele verhaal op IsGeschiedenis.

Deze historische terugblik naar aanleiding van de actualiteit staat op Nieuws.nl dankzij een samenwerking met IsGeschiedenis.nl. Daar lees je historische achtergronden bij het nieuws en de mooiste, meest bijzondere en spraakmakende historische verhalen.

Actueel:

Beelden intocht Bemmel

Blaren voorkomen en behandelen

Blaren prikken en voetverzorging bij E.H.B.O verenigingen in Lingewaard

Vroegbussen en Nachtbussen tijdens Vierdaagse

4Daagse Follow Me app voor deelnemers en supporters

Nieuwe interactieve routekaarten Vierdaagse

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen