HET GEVAAR VAN DE WAAIERS

De honderdste Tour de France geeft tot nu toe geweldige sport te zien. De Tour heeft zijn oude gedaante terug waarin de renners elkaar tot op het bot bestrijden met open vizier en het ziet er naar uit, ook met gelijke middelen. Het door Belgen en Nederlanders perfect beheerste waaierrijden deed ook weer zijn intrede in de Tour, daardoor winnaars maar ook veel verliezers. Ik moet er niet aan denken dat zich wederom dopinggevallen voordoen. Dan is mijn droom van een schone strijd op slag over.

Gezonde strijd is op dit moment dus aan de orde. Het ziet ernaar uit dat dat de renner die het meest sterk is en ook nog tactisch vernuft in zijn bagage heeft, als winnaar in Parijs wordt gehuldigd. De geloofwaardigheid keert terug in het peloton en bij de vele wielersupporters. Wat was het, vooral tijdens het tijdperk Armstrong, de laatste jaren anders.

Het is wel een beetje te vergelijken met de Lingewaardse Politiek. Na de fusie in 2001 ging eigenlijk alles verkeerd. Het geld ging er met bakken uit. De schulden liepen drastisch op. De coalities bestonden eigenlijk uit slechts 4 partijen, VVD, CDA, PvdA en Lokaal Belang Lingewaard. De rest voerde, blijkbaar zonder resultaat, oppositie.

Een misplaatste coup van D66, ondersteund door Groen Links, joeg de plaatselijke partijen Lingewaard Nu en B06-L2000 terug in hun hok. D66 en Groen Links kregen maar wat graag steun van de vier vroegere coalitie partijen.

Dieptepunt werd de presentatie van het onderzoek POP. Het advies was ondermeer om niemand die iets met dit verleden te maken heeft gehad meer terug te laten keren bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Dat zal natuurlijk niet helemaal lukken, maar nieuwe aanwas is wel een must!

De eerste partij die haar kandidatenlijst heeft gepresenteerd is de PvdA. Tot mijn verrassing staat Henry Peren wederom op nummer 1, dus kandidaat fractievoorzitter. Waarom heeft mij dit verrast? Steeds heb ik nog het beeld voor ogen van de politieke avond over het referendum over de trolley, waar Pierre Cuypers (D66) samen met Henry Peren in het beklaagdenbankje zat. Het huiswerk over de vraagstelling aan de burgers was veel te laat ingeleverd en sloeg echt nergens op. Beide heren deden vreselijk hun best het toch door te drukken, maar hadden geen schijn van kans. Het referendum werd alsnog afgeblazen. Moeten zulk soort mensen terug keren in de volgende raad? Ik zeg nee!

Nummer 2 op de lijst van de PvdA staat nieuwkomer Maarten van de Bos. Jong, fris en gemotiveerd. Is nu nog secretaris van de PvdA. Lijkt mij een uitstekende keus.

Joke van Roosmalen, voormalig wethouder, heeft zich nu beschikbaar gesteld als lijstduwer. Misschien hoopt ze nog op voorkeurstemmen. Goed, dat ze verdwijnt. Ze was een te grote fan van de “frauderende” Harry de Vries. Deze zaak ligt niet voor niets bij het OM.

Ook nieuweling Theo Reijmers trekt zich terug. Via B06-L2000, met daarna een eigen fractie, belandde hij bij de PvdA. Legendarisch is zijn stem tegen de trolley geweest. Hij zorgde ervoor dat Huissen niet werd opgezadeld met die onnodige trolley. Ook hij gaat als lijstduwer de volgende verkiezingen in. Ik zal hem niet vergeten vanwege zijn stem tegen de trolley! Staat hij daarom nu zo laag op de PvdA lijst?

Nieuwkomer SP Lingewaard rammelt al aardig aan de poort van de Lingewaardse politiek. Zij promoten behoorlijk de landelijke items van de SP. Daar schuilt een gevaar in. Zij moeten zich vooral verdiepen in de zware dossiers/onderwerpen die hier plaatselijk spelen en de strategie die ze daarin willen volgen. Lukt ze dat, dan gaat de SP zeker een aantal zetels veroveren. Ik ben benieuwd.

En zeker ook benieuwd naar de kandidaat lijsten van de overige 7 partijen.

Met de Tour gaat het weer hartstikke goed. Met de Lingewaardse politiek moet het ook weer goed komen, met of zonder waaiers.

Wat al zeker is, er komt een nieuwe frisse burgemeester met hopelijk een totaal andere kijk op het besturen van het lastige Lingewaard. Ondanks de vele dijken in Lingewaard heeft ze geen waaiers nodig. Het gaat haar gewoon lukken, zo komt ze over!

Tot volgende keer.

Bert Gerritsen

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen