VIJFENTWINTIG PROCENT

Ik heb de laatste peiling van Maurice de Hond voorbij zien gaan. PVV en SP ruim koploper, PvdA en VVD grootste verliezers. Een aardschok vergeleken bij de laatste 2e Kamerverkiezingen. Uiting van protest vanwege kiezersbedrog gevolgd door ontevredenheid over het tot nu toe gevoerde beleid?Hoe zou het toch zijn na een opiniepeiling in de gemeente Lingewaard op dit moment? Helaas kan ik niet stellen dat in onze gemeente tevredenheid, over de afgelopen 4 jaar, de boventoon voert. Integendeel, niemand begrijpt er nog iets van. Het geloof in het openbaar bestuur is zeer diep gezonken.

In februari van dit jaar maakte ik gebruik van het recht om in te spreken tijdens een raadsvergadering. De trolley stond toen erg centraal. Ik waarschuwde zowel de Raad als het College voor het enorme financiële risico dat Lingewaard inmiddels liep.

Naast 7 andere onderwerpen noemde ik Bergenden. Ik kwam er al snel achter dat je als inspreker niet serieus wordt genomen door zowel de Raad als het College je wordt eerder als ‘lastig’ ervaren. Lees voor een compleet beeld mijn eerste column van 26 februari 2013, “CIRCUS IN DE RAADSVERGADERING”

Bergenden, één van de grootste risicofactoren voor Lingewaard, een halfjaar later.

Financiële verantwoording over 2012 en begroting 2013 niet goedgekeurd. Mijn waarschuwing, gedaan in februari 2013, is terzijde gelegd. En de Raad krijgt verder nauwelijks informatie. Met de volgende verkiezingen in maart 2014 in het vizier en een brief van de Rekenkamer, wil de Raad nu ineens snel informatie en vraagt opheldering aan het College. Een openbaar debat tijdens een extra raadsvergadering? Nog niets over gehoord. Zal eerst wel met de mantel der liefde in een achterkamer van het Raadhuis in Bemmel worden bedekt ben ik bang.

Daar is immers tijd genoeg voor. Zoveel speelt er niet in Lingewaard. De politieke markt op 22 augustus is immers afgelast vanwege gebrek aan onderwerpen. Dit zegt genoeg en alles over het beeld dat het uitvoerend orgaan, het College, zelf over zich heen heeft afgeroepen tijdens de lopende ambtsperiode. Het hoogste bestuurlijke toezichthoudende orgaan, de Raad, heeft alles maar over zich heen laten komen. Nu pas actie over Bergenden ondernemen is veel te laat!

Het rapport “VERSTOORDE VERHOUDINGEN” van mr. J.J.H. Pop heeft tot nu toe slechts tot een bijeenkomst voor raadsleden en daardoor wat betere onderlinge verhoudingen geleid. Is het rapport POP dan helemaal voor niets opgemaakt? Nee, absoluut niet!

De partijen, raad en het college zijn goed wakker geschud. Voor de bevolking is alles prima in beeld gebracht, het rapport geeft alle duidelijkheid die je je maar kunt wensen. Maarrrrrrrrrrrrrr, of iedere partij er volledig naar handelt is de grote vraag. De partijbesturen zijn druk met het samenstellen van de kieslijsten. Als eerste konden we de lijst van de PvdA begroeten. Een paar weken geleden heb ik daar al 2 columns over geschreven (column 1, column 2).

Afgelopen donderdag maakte B06-L2000 bekend dat, net als 4 jaar geleden, Frans Schut weer lijsttrekker wordt. Frans is ook al voorzitter van het partijbestuur en liet 24 uur na de bekendmaking via de pers al weten ook voor het wethouderschap te gaan! Ik dacht bij mijzelf, dit zijn geen geringe ambities van Frans Schut. Op wie moet de kiezer nou stemmen, op de lijsttrekker of eventuele wethouder? Dat zijn 2 totaal verschillende functies, met verschillende taakgebieden.

Ik had dat wethouderschap maar even voor me gehouden. Zes jaar geleden solliciteerde Schut immers ook naar de vacante positie van burgemeester. Zo’n procedure is altijd geheim, maar Schut’s naam circuleerde al tijdens die procedure. Liep hij daar zelf mee te koop of is er toen gelekt? Daarom alleen al had ik dat wethouderschap nu voor me gehouden.

Bij de vorige verkiezingen behaalde Schut een grote overwinning met 8 zetels van de 29. Vooral zijn vasthoudendheid met betrekking tot de eerste bonnetjesaffaire in 2009 was hier debet aan. De wethouderspost per 2010 bracht hem niet de roem die hij verwacht had. Met hulp van D66 en Groen Links pleegde bedenker Pierre Cuypers in juni 2012 een goed voorbereide coup, met als hoofdargument ‘de trolley’. Oud burgemeester Harry de Vries had echter ook belang bij een vertrek van Schut. Hij kon dan namelijk rustig aan het werk, met hulp van de coalitiepartijen van 2006 – 2010, om zijn herverkiezing in 2013 voor te bereiden.

Wat er daarna gebeurde is inmiddels gemeengoed en gesprek van de dag geweest. Frans Schut en zijn kompaan wethouder Theo Janssen namen zelf ontslag en lieten zich gewoon wegsturen. Tweede bonnetjesaffaire, de Vries eruit en sleurt in zijn val ook gemeentesecretaris Esther Loenen mee. En de trolley wordt gewoon afgeschoten!

Volgens de PvdA werd de coup gepleegd vanwege de onbestuurbaarheid van Lingewaard. Heeft de nieuwe coalitie daarna voor rust en bestuurbaarheid gezorgd? Die mening laat ik graag aan u over. Het gaat blijkbaar zo goed, dat er geen onderwerpen voor de geplande Politieke Markt op 22 augustus zijn!

Pop heeft zijn wensen en adviezen duidelijk op tafel gelegd. Het is nu aan de besturen van de partijen daar al dan niet invulling aan te geven. Ik ben pessimistisch. Twee van de acht zittende partijen hebben inmiddels hun kaarten op tafel gelegd, dus al VIJFENTWINTIG PROCENT. Zij gaan door met hun vorige lijsttrekker. Zes partijen moeten nog volgen. Gaan zij ook hetzelfde doen?

De heer Pop schreef in zijn rapport “VERSTOORDE VERHOUDINGEN” onder andere “Het is niet verstandig oud-raadsleden of oud-wethouders opnieuw naar voren te schuiven. De kans op herhaling van zetten en alsnog afrekenen is dan te groot”. Met andere woorden, als die 25% van nu oploopt tot bijvoorbeeld 75% of zelfs 100% dan is de kans levensgroot dat de twee blokken weer recht tegenover elkaar komen te staan, met alle gevolgen van dien. Is politiek dan echt het domein waar persoonlijke ambities alle ruimte krijgen om financieel voordeel, maatschappelijke beroepsplanning of pensioenaanspraken na te streven?

Ik ben benieuwd of Pierre Cuypers (D66) zich op laat volgen door leerling Sjoerd Wannet, de principiële Lianne Duiven (Groen Links) kiest voor rust, de oude goeroe Theo Peren uit zijn ‘CDA nest’ stapt, Marijke van Aalten (Lingewaard-NU) Theo Janssen opvolgt als lijsttrekker, Piet Wegh (ruzie met Schut al opgelost?) van de VVD zich volledig gaat geven aan “zijn” sporthal en het stokje overgeeft aan Helga Witjes en tot slot of Lokaal Belang Lingewaard met een regelrechte verrassing op de proppen komt? Kortom, het worden nog geweldig interessante maanden.

“Veranderen is als het verplaatsen van rommel in je kamer. Vernieuwen is ook opruimen en rommel weggooien, anders blijft het rommelig in de verandering. Vernieuwen is dingen echt veranderen”!

Tot volgende week!

Bert Gerritsen

————————————————————————————-

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

————————————————————————————-

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek.
Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen