Column: Op díe fiets

Het gaat niet goed met het inbraak- en diefstalpercentage in onze mooie gemeente. De laatste tijd is het weer helemaal raak, en als ik dan lees dat de politie telkens slechts het nakijken heeft, moet ik opeens ergens aan terugdenken. Het gaat om een verhaal dat iemand mij vertelde nadat hij ontdekte dat zijn fiets gestolen was.

De  persoon in kwestie ging na de ontdekking meteen naar het politiebureau om aangifte te doen. Daar moest hij precies beschrijven hoe zijn fiets eruit zag, hoe oud de fiets was enzovoorts. Toen de man vervolgens vertelde dat de fiets overdag van zijn erf was gestolen, uit zijn schuurtje, en dat hij zowel de deur van het schuurtje als zijn fiets niet op slot had, bleek de hele rit naar het bureau voor niks te zijn. De ambtenaar in functie meldde hem doodleuk dat aangifte weinig zin had omdat hij de boel niet goed genoeg beveiligd had.

Met andere woorden: hij had de diefstal zelf uitgeLOKT?!

Ik zie nog de woede in de ogen van deze man en hoor de verontwaardiging in zijn stem: “Het doet er niet toe of ik de boel  wel of niet op slot had, ze hebben gewoon van mijn spullen en van mijn erf af te blijven” brieste hij. En daar had hij natuurlijk een punt.

Anyway, dit kwam weer in me boven toen ik las over de goede resultaten die zijn geboekt met het inzetten van lokfietsen. Onder andere een notoire fietsendief uit Huissen is hierdoor in de kraag gevat.

Lingewaard laat de laatste jaren een aanzienlijke stijging  van brom- snor- (hé, klinkt als die veldwachter van Swiebertje ) en fietsendiefstallen zien. En de inzet van fietsen uitgerust met een traceersysteem moet deze stijging dus tegengaan. Vreemd want het lijkt of dat hierdoor juist fietsendiefstal wordt uitgelokt.

De lokfietsen lijken namelijk zo erg in trek, dat ze door de dieven vaak worden verkozen boven diefstal van “gewone” fietsen. Ben benieuwd hoe dat dan weer komt? Staan ze niet op slot misschien? Krijg je er een gratis tablet bij? 

Er moet toch iets zijn waardoor de keuze juist op dat soort fietsen valt? Je zou bijna denken: Jammer dat dit systeem niet pakweg zeventig jaar eerder kon worden toegepast toen  Nederland ook een heel hoog fietsiefoetsie- percentage kende.

Hoe dan ook, het systeem lijkt nu in ieder geval wel zijn vruchten af te werpen. 

Daarom zat ik zo eens te denken, misschien is het een idee voor de gemeente om zich dan ook maar eens te verdiepen in het opzetten van Lokwinkels? Daar de Lingewaardse supermarkten er de laatste tijd ook flink van langs hebben gehad op diefstal gebied.

Vooral de kleine kernen zullen zeker blij zijn met wat extra winkels in hun dorp en de politie hoeft na een inbraak geen (zoals ze zelf zeggen) kansloze achtervolging in te zetten, maar kan gewoon het GPS-signaal in de gestolen goederen volgen. Zo simpel kan het zijn.

Een echte win-win situatie dus. Dat moet voor de gemeente zeker aanLOKkelijk klinken…. Toch?!

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen