Aantal starters in Gelderland daalt

Arnhem 6 november 2012

Arnhem 6 november 2012

 

Volgens KvK Centraal Gelderland is in het derde kwartaal van 2012 het aantal starters in Gelderland verder gedaald ten opzichte van een jaar geleden.

Vorig kwartaal bleek deze tendens zich in alle regio’s al voor te doen.

 

Dit kwartaal moeten de regio’s het opnieuw met minder starters doen. De dalingen zijn wel lager dan het landelijk gemiddelde van -7%. In FoodValley is de daling -6% het grootst, gevolgd door stadsregio Arnhem Nijmegen met -5% en de Achterhoek met -3%. Verder constateert Kamer van Koophandel Centraal Gelderland dat de oprichtingen (nevenvestigingen en dochterondernemingen) in alle regio’s afnemen en dat de faillissementen ook dit kwartaal fors toenemen. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit de Economische Barometer van het derde kwartaal van 2012.

 

Starters en oprichtingen
Het aantal startende bedrijven kende in het derde kwartaal van 2012 een daling ten opzichte van het derde kwartaal van 2011. Zowel landelijk, provinciaal als regionaal is dit het geval.

Het aantal overige oprichtingen (=nieuwe nevenvestigingen en dochterondernemingen) vertoonde in het afgelopen kwartaal in alle regio’s een daling ten opzichte van het vorige jaar.

Opheffingen en faillissementen

Het aantal opheffingen laat voornamelijk een stijging zien. Alleen in FoodValley neemt dit aantal af. Dit komt met name omdat het aantal opheffingen in het derde kwartaal van 2011 erg hoog was in deze regio. In de overige regio’s nemen de opheffingen toe.

 

Het aantal faillissementen neemt net als vorig kwartaal rap toe. In de Achterhoek is er sprake van een ruime verdubbeling. Veel bedrijven hebben het steeds moeilijker. De consument houdt door de aanhoudende onzekerheid de hand op de knip, waardoor steeds meer bedrijven failliet gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen